Vijesti

Isplaćena 13,2 miliona KM jednokratne pomoći mladima

Ministarstvo finansija Republike Srpske je mladima u Republici Srpskoj u septembru isplatilo ukupno 13,2 miliona KM jednokratne pomoći od po 100 KM, a isplate se nastavljaju i dalje. Dosadašnjom isplatom u septembru je obuhvaćeno ukupno 130.204 korisnika. Među njima je 124.898 mladih koji su već dobili po 100 KM u julu mjesecu i koji su registrovani u julu putem aplikacije, a obuhvaćeno je i 330 djece sa posebnim potrebama koji su se ranije registrovali u Ministarstvu finansija, kao i oni koji su izvršili registraciju po prvi put u septembru i za koje su završene provjere.

Mladi koji se do sada nisu registrovali, a imaju pravo na jednokratnu pomoć u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske koja je usvojena 1. septembra 2022. godine, mogu da se to učine putem aplikacije inp.vladars.net do 25. septembra 2022. godine.

Na osnovu usvojene Odluke, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 100 KM ostvaruju mladi koji na dan 03.09.2022. godine imaju od 16 do 29 godina, prebivalište u Republici Srpskoj ili su građani Brčko Distrikta BiH sa entitetskim državljanstvom Republike Srpske.

S obzirom na to da su Odlukom obuvhaćeni i mladi koji su tek napunili 16 godina, napominjemo da treba da imaju otvoren bankovni račun na svoje ime čiji će broj, zajedno sa ostalim podacima, unijeti u aplikaciju.

Mladi sa poteškoćama u razvoju čiji su se roditelji ili staratelji već obratili Ministarstvu finansija i koji u skladu sa odlukom Vlade ispunjavaju uslove za dodjelu po 100 KM jednokratne pomoći su po automatizmu dobili po 100 KM, dok će oni koji ispunjavaju uslove, a nisu to učinili u julu, moći da se obrate Ministarstvu i dostave dokumentaciju sa ličnim podacima djeteta, rješenja o statusu, te ličnim podacima roditelja ili staratelja (uz bankovni račun), do 25.09.2022. godine (na adresu Ministarstvo finansija Republike Srpske, Trg Republike Srpske br. 1, 78000 Banja Luka) kako bi ostvarili pravo na jednokratnu pomoć.

Sredstva će biti isplaćivana sukcesivno, odmah po unošenju prijava i nakon izvršenih provjera Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa ličnim podacima i provjere ispravnosti unesenih podataka o bankovnim računima korisnika.

Podrška mladima u Republici Srpskoj je dio ukupnih mjera Vlade Republike Srpske na suzbijanju posljedica inflacije koje se kontinuirano sprovode s ciljem zaštite najranjivijih kategorija stanovništva Republike Srpske i pobošljanja standarda života u Republici Srpskoj.

Preuzeto sa: Ministarstvo finansija