Ostalo

Trčimo za čist vazduh: Lung Run Ugljevik!

Mreža CEE Bankwatch Network i Modern Escape Europe u saradnji sa Centrom za životnu sredinu najavljuju utrku pod nazivom Lung Run Ugljevik koja se ove godine održava 29. oktobra u Ugljeviku.

Lung Run je međunarodna tematska utrka osmišljena da se podigne svijest o štetnim uticajima zagađenja zraka koje prouzrokuju termoelektrane na ugalj, te da se podstiče pravedna tranzicija regiona uglja i zdrava životna sredina.

Lung Run Ugljevik je ulična/trail utrka na 10 km koja će se odvijati na stazama/putevima na kojima mogu učestvovati i rekreativni i profesionalni trkači. Održava se u šumsko-rekreativnoj zoni opštine Ugljevik, omeđenoj rudnikom odnosno površinskim kopom. Specifično okruženje u kojem se održava utrka omogućava trkačima jedinstven doživljaj i spoznaju lokalne zajednice čije napore za održivošću i zdravom životnom sredinom na ovaj način mogu i podržavati. Pored toga, utrka je prilika i za podršku lokalnoj trkačkoj zajednici kao i lokalnim preduzećima da se uključe tokom pripreme i trajanja, a daje im prostor da promovišu svoje aktivnosti i proizvode.

Cijena startnine iznosi 30 KM (15 eura; 20 kanadskih dolara), a u duhu solidarnosti, učešće na utrci je također i opredjeljenje da se pomogne lokalnoj zajednici vezano za društvena i ekološka pitanja. Startnine će se koristiti kao donacije zajednici za podršku ciljevima utrke i startnine su nepovratne.

Utrka nosi snažnu društvenu i ekološku poruku te takođe ima i dobrotvornu komponentu. Kao takvu, utrku pokreće pravičnost, jednakost, solidarnost, skromnost, međusobno poštovanje i poštovanje životne sredine, principi koji su ugrađeni u pravila i propise utrke.

Više informacija o utrci Lung Run Ugljevik  se nalazi na zvaničnoj web stranici organizatora i na Facebook stranici događaja, a za više informacija i detaljna uputstva za održavanje utrke, možete se obratiti putem mail adrese: modernescapeeurope@gmail.com .

Prijava na utrku vrši se online registracijom i uplatom kotizacije putem linka, a uplate iz inostranstva možete bez provizije ostvariti putem ovog linka.

Sa zadovoljstvom pozivamo sve koji žele podržati ovu jedinstvenu inicijativu posvećenu čistom vazduhu i održivoj budućnosti.

Zajedno možemo učiniti promjene!

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu