Vijesti

Projekat “Ostavi T(r)ag”: Grafitima u Banjaluci pozvali mlade da izađu na izbore

Grupa mladih aktivista iscrtavanjem grafita na DKC “Incel” u Banjaluci u okviru projekta “Ostavi T(r)ag” pozvala je mlađu populaciju da iskoristi svoje biračko bravo i izađe na predstojeće izbore.

U sklopu Humanity in Action Fellowshipa, godišnjeg programa gdje mladi učestvuju u radionicama i prate predavanja aktivista za ljudska prava, dva učesnika iz Bosne i Hercegovine, David Blagojević i Nejra Kravić, realizovali su projekat Ostavi T(r)ag u Banjaluci koji povezuje umjetnost i političku uključenost.

Uzimajući u obzir da Humanity in Action, internacionalna nevladina organizacija sa jednim od svojih sjedišta i u Bosni i Hercegovini, podržava projekte koji se bore protiv socijalnih nepravdi i diskriminacije, Ostavi T(r)ag želi da svojim djelovanjem podigne svijest o glasanju, specifično na predstojećim općim izborima.

Grafiti simbolizuju glasačke listiće na kojem mladi 2. oktobra ostavljaju svoj trag.

Realizacija projekta se nastavlja putem socijalnih mreža, odnosno putem Instagram profila, gdje mladi mogu saznati više o ovom projektu kao i radu Humanity in Action.

Grafiti koji pozivaju na ostavljanje tragova (glasanje) biće cjelomjesečni podsjetnik mladima da iskoriste svoje biračko pravo, a nedavno je održan i jednodnevni događaj u Društveno-kulturnom centru “Incel” okupivši mlade grafiti umjetnike, kao i DJ muzičare.

Uz odličnu muziku i atmosferu podržanu radom DKC-a ‘’Incel’’, u sklopu BL ART festivala muzike i umjetnosti, grafiti umjetnici pokazali su svoje vještine na bijelom platnu.

“Dok su grafiti već odavno poznata i priznata vrsta ulične umjetnosti u svijetu, u Bosni i Hercegovini su još viđeni kao vandalizam. Koristeći grafite kao alat za ovaj projekat, daje se do znanja da mladi žele radikalne promjene i bolje sutra”, navode organizatori.

Ostavi T(r)ag grafiti dobio je inspiraciju od bristolskog uličnog umjetnika Banksija, koji je svojim grafitima najčešće slao eksplicitne političke poruke.

“Takav je slučaj i sa ovim projektom, svaki rad predstavlja individualnu poruku umjetnika, uključujući i političku’’, rekao je David Blagojević.

Projekat je održan uz pomoć Humanity in Action Bosna i Hercegovina, National Endowment for Democracy, i DKC-a Incel u Banja Luci.

Preuzeto sa: mondo.ba