Vijesti

Banjalučka 10K – Za čist zrak!

Treniraj, zabavi se i budi glas prirode! Tu privilegiju 11. septembra trkačima nudi Banjalučka desetka, od 9 časova u parku “Mladen Stojanović”.

Pod motom “Za čist zrak” učesnici mogu ponuditi svoje kilometre na prodaju, a novac usmjeriti za nabavku mjerača kvaliteta zraka u Banjaluci, od kojih bi prvi bio postavljen u parku “Mladen Stojanović”.

Pravila su jednostavna. Otvoren je poseban račun na koji trkači mogu uputiti zainteresovane da uplate donacije čiji iznos nije definisan, a sve je transparentno. Učesnici sa najviše prikupljenih finansijskih sredstava će dobiti posebna priznanja i nagrade. Osim sportista, našu ekološku priču mogu da podrže svi prijatelji zdrave životne sredine. Svaki novi glas za prirodu je vrijedan slavlja.

Da li ste znali šta Bosnu i Hercegovinu svrstava među prve tri zemlje u svijetu? Najviša stopa smrtnosti uslijed zagađenja zraka. Tako kaže Svjetska zdravstvena organizacija. Procjenjuje se da kod nas, zbog nečistoća unesenih u organizam disajnim putevima, svake godine umre 558 osoba na 100 000 stanovnika. Vrijeme za pojačan oprez su kasna jesen i zima, posebno u velikim gradovima. Ponekad je dovoljno samo baciti pogled kroz prozor. No, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da zrak može biti opasan i kada je dan vedar i sunčan.

Zato Run&More Community ovog septembra zajedno sa poslovnim partnerima i trkačima označava početak borbe “Za čist zrak” i pruža primjer društveno odgovornog ponašanja. Svjesni smo činjenice da je riječ o višedecenijskom problemu. Ali, i za najduže putovanje potreban je prvi korak. Učinimo ga zajedno.

Uređaji za mjerenje kvaliteta zraka koje ćemo koristiti dolaze od kompanije “PurpleAir”. Ova kompanija pruža podršku jednoj od najvećih mreža nezavisnih mjernih stanica koje su “hiper-lokalne”, bazirane na “open-source” tehnologiji,a rezultati su dostupni svima zahvaljujući besplatnoj telefonskoj aplikaciji i internet stranici.

U našoj ekološkoj priči učestvovati mogu svi. Od elitnih trkača i rekreativaca do onih koji koji nikada nisu potrčali. After Run Picnic i bržim i sporijim garantuje nezaboravne trenutke uz domaće gastro specijaltete, pivo, muziku, programske sadržaje za djecu…

Trkače čekaju zanimljivi startni paketi bogati rekvizitima izrađenim od ekološki prihvatljivih materijala, medalje od drveta i bogat nagradni fond, a za oporavak i regeneraciju trkača biće zadužen Imlek – PROTEIN.

Prve tri novčane nagrade iznose po 500 KM, 400KM i 300KM, u ženskoj i muškoj konkurenciji. Prijave su u toku, broj kotizacija ograničen, a “Banjalučka desetka” idealna prilika za nove pobjede i prvu probu jeseni na ravnim stazama oivičenim živopisnim drvoredima.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez jedne od nauspješnijih prehrambenih kompanija u regionu “IMLEK” sa svojim već prepoznatljivim brendom PROTEIN koja nam je pružila bezrezervnu podršku, kao i prijatelja trke “Banjalučko pivo”, Sport Vision, kompanija Vitinka i Vitaminka, EuroBeta i ostalih prijatelja prirode i zdravih životnih navika.

Preuzeto sa: nezavisne.com