Korisno

Želiš da prestaneš da praviš uvijek iste greške? Evo pravih 5 savjeta…

Emocionalno inteligentni ljudi žive po ovih 5 jednostavnih pravila. Jedna od najvažnijih lekcija je sljedeća: uprkos godinama istraživanja i proučavanja, lako je nastaviti raditi iste greške, iznova i iznova. Odnosno, osim ako ne nađeš način da prekineš naviku donošenja trajnih odluka na osnovu privremenih emocija. A najbolji način da to učiniš je da slijediš ovih 5 pravila…

Pravila emocionalne inteligencije, odnosno ovo su više principi ili smjernice. Ove principe možeš koristiti na poslu i kod kuće, kako bi se spriječilo da uđeš u situacije u kojima ne želiš da budeš. A kada si u složenim, neugodnim situacijama, ova pravila mogu pomoći da pronađeš izlaz.

Pravilo plavog delfina

U psihologiji, problem “bijelog medvjeda” (takođe poznat kao teorija ironičnog procesa) kaže da kada pokušamo potisnuti određene misli, često ćemo zapravo povećati njihovu učestalost. Koncept je dobio ime po vekovnom eseju ruskog pisca Fjodora Dostojevskog, koji je sugerisao da ako pokušamo da ne mislimo na belog polarnog medveda, to je sve što će nam pasti na pamet. Dakle, kako “otjerati” bijele medvjede? Treba ti plavi delfin. Plavi delfin je zamjena za misao, nešto na što možeš odmah prebaciti fokus, ako ti padne na pamet bijeli medvjed. Ako je tvoj bijeli medvjed da kad god moraš da održiš prezentaciju ili javno govoriš, pomisliš: “Živciram se, bojim se, imam tremu”, možeš ga zamijeniti plavim delfinom, tako što ćeš mentalno reći sebi: “Tako sam uzbuđen. Ovo ide odlično.” Sada iskorištavaš potencijalnu negativnu – svoju živčanu energiju – i pretvaraš je u pozitivu.

Pravilo neugodne tišine

Pravilo neugodne tišine je jednostavno: kada se suočiš s izazovnim pitanjem, umjesto da odgovoriš, zastaneš i duboko razmisliš o tome kako želiš odgovoriti. Ali ovo nije kratka pauza. Možete proći pet, 10 ili čak 15 sekundi (ili duže) prije nego što ponudiš odgovor. Što će se, ako nisi navikao/navikla na to, osjećati vrlo neugodno – u početku. Ovo pravilo je odlično sredstvo kritičkog mišljenja. Ali to je i mnogo više od toga. Kada se suočavaš sa izazovnim pitanjem ili si pod pritiskom, lako je izgubiti kontrolu nad svojim emocijama i reći nešto što zapravo ne želiš da kažeš. Ali kada stekneš naviku da malo zastaneš prije nego što odgovoriš, preuzimaš kontrolu nad situacijom. Daješ sebi vremena da razmisliš o stvarima. Povećavavaš svoje samopouzdanje i sigurnije ćeš reći ono što misliš.

Jednostavno pravilo opsega

U smislu upravljanja projektima, “opseg” se koristi za opisivanje detalja o tome šta je uključeno u posao, zajedno s količinom vremena i truda, koji su potrebni da se posao završi. Kao što možeš zamisliti, bilo da radiš na složenom projektu ili čak na malom skupu zadataka, izuzetno je važno definisati opseg. Zašto? Recimo da nastaviš da preuzimaš previše, misleći: “Oh, nekako ću to uklopiti.” Misliš da će se vrijeme magično pojaviti ili da će se posao nekako sam od sebe obaviti… Neće. Nasuprot tome, kada pravilno definišeš opseg, smanjuješ stres i pomažeš životu da teče lakše.

Pravilo rezača dijamanata

Niko ne uživa u primanju kritičnih povratnih informacija. Ali svima nam je potreban iskren feedback, koliko god neugodan bio, to je jedan od najboljih načina za učenje i rast. Konstruktivna Kritika je poput tek pronađen nebrušenog dijamanta. Taj kamen može biti ružan pod golim okom; ali nakon rezanja, oblikovanja i poliranja, njegova vrijednost je veća. Kritika je kao onaj nebrušeni dijamant: ružan je – u početku. Ali u velikoj većini vremena, ta ružnoća će biti ukorijenjena u istini. Čak i ako nije, i dalje ti može pomoći da se poboljšaš – jer će ti pomoći da bolje shvatiš kako drugi vide tvoj rad, omogućavajući da se prilagodiš ako je potrebno. Možeš imati više koristi od kritike i povratnih informacija tako što ćeš postati još ljepši uglađeni dijamant. Moraš uzeti sirovi, nebrušeni dijamant i pretvoriti ga u nešto lijepo — pretvarajući tu kritiku u iskustvo učenja, rasta, napretka i razvoja.

Pravilo ponovnog centriranja

Centrirati znači izazvati sebe (svoje misli i emocije) da ponovo postaneš fokusiran/fokusirana. Ovo uključuje odvajanje vremena da reafirmišeš svoje primarne ciljeve, vrijednosti i ključne principe – čak i da ih navedeš u pisanoj formi – a zatim ih koristiš kao centar za fokusiranje misli i emocija. Ovo je neophodno jer smo stalno okruženi tolikom bukom i gužvom. Toliko glasova koji nam govore kako da razmišljamo ili šta da radimo. Ali ako odvojiš vreme potrebno da ponovo potvrdiš i zapišeš ono što je važno – ne možeš a da ne usporiš i vratiš svoje misli u svoj centar. A psihologija nas uči da nam kontrola misli, omogućava da ostvarimo određenu mjeru kontrole nad svojim emocijama.

Ovo su samo neka od pravila koja smo ovdje naučili, ali nadamo se da ćeš pronaći vrijednost u svim njima. Ova pravila možemo da koristimo svakodnevno u svom privatnom i profesionalnom životu. Jer, zapamti: emocionalna inteligencija je zaista putovanje, koje traje doživotno i nikad nije kasno za početak.

Izvor: inc.com

Preuzeto sa: ultra.ba