Grantovi

Treći poziv Fonda za Zapadni Balkan

​​U okviru Fonda za Zapadni Balkan objavljen je Treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata. Rok za dostavljanje prijedloga projekata je 10. decembar 2019. godine.

Glavni cilj Fonda za Zapadni Balkan je podsticanje saradnje između njegovih članica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija), jačanjem susjedskih odnosa i regionalne kohezije.

Predmetni poziv obuhvata tri oblasti:​

  1. Kulturna saradnja;
  2. Obrazovanje i naučna razmjena;
  3. Održivi razvoj.

Promocija pomirenja, evropske integracije, prekogranična saradnja, sloboda izražavanja, rodna ravnopravnost i mladi su sveobuhvatna pitanja koja pokrivaju sve akcije u ključnim oblastima aktivnosti WBF-a.

U predmetnom Pozivu mogu da učestvuju:

  • pravna lica osnovana u zemljama Zapadnog Balkana;
  • neprofitne organizacije i organizacije civilnog društva;
  • specifične organizacije kao što su (lokalni i regionalni javni subjekti, poslovna udruženja, obrazovne ustanove, kulturne i sportske organizacije).

Budžet predmetnog poziva iznosi 250 000 evra.

Detaljne informacije o Pozivu dostupne su na sljedećoj internet stranici: http://westernbalkansfund.org/2019/10/28/wbf-3rd-call/.

Fond za zapadni Balkan (WBF) je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Fond finansiranjem malih i srednjih projekata u oblastima kulture, obrazovanja, naučne razmjene i održivog razvoja promoviše saradnju i zajedničke vrijednosti građana i civilnog društva.

* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Preuzeto sa: Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju