Korisno

5 ideja kako da organizujete savršen team building

Tim building je koncept koji je nastao tokom 80-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi osnažio poslovnu zajednicu i pospješio rad unutar kompanije – međutim on je na našim prostorima zadobio popularnost tek posljednjih 10-ak godina.

Istraživanje američke kompanije za savjetovanje i analizu tržišta, Gallup, je pokazalo da se profitabilnost firme može povećati za čak 21% ukoliko je njen kolegijum zadovoljan i povezan.

S tim u vezi, naredne redove smo posvetili idejama za organizaciju savršenog team buildinga koji će vam pomoći da izgradite povjerenje između članova i ujedno unaprijedite njihove kompetencije – stoga pročitajte naš članak do kraja!

1 Privremeno preselite poslovanje u drugu prijestonicu – coworking prostor za podsticanje motivacije

Radno okruženje može da igra ključnu ulogu prilikom motivisanja vaših radnika.

Da li ste znali da se samo 15% zaposlenih širom svijeta osjeća motivisanim tokom rada? Naime, ista studija je iznijela i podatak da nemotivisani zaposleni mogu koštati kompanije i do 550 milijardi dolara godišnje.

Prostor u kome radimo ima sposobnost da stimuliše ljude da prevaziđu rutinske performanse (tj. standardno izvršavanje zadataka) i da postanu kreativni i inovativni u svom poslu. Stoga je privremena promjena lokacije idealno rješenje da dodatno inspirišete vaš kolegijum – a postoji li bolje opcije od putovanja u drugi grad?

Mnoge prijestonice na Balkanu imaju svoje varijante coworking prostora, te tako možete organizovati team building u Beogradu, Zagrebu ili Podgorici. U okviru ovih aranžmana je najčešće i uključen ketering (tačnije prijedlog selekcije i obezbjeđivanje hrane i piće), adekvatna tehnička oprema, organizacija boravka, prevoza i smještaja članova, kao i planiranje samih team building aktivnosti.

U prijevodu, sve ono što bi jedan digitalni nomad opisao kao “raj”.

Coworking prostori mogu biti koncipirani u futurističkom i savremenom stilu ili pak u rustičnom ambijentu za sve one koji su željni prirode i aktivnog odmora.

Ovaj vid promjene može biti vaš ključ za kreiranje osjećaja kolektivne pripadnosti, razvijanje zdravih odnosa i pozitivne energije, ali i za dublje upoznavanje vaših zaposlenih kako biste dodatno osnažili interkaciju.

Coworking sistem se u više navrata pokazao kao izuzetno efektan jer se zadovoljstvo osoblja znatno povećalo, što se kasnije svakako preslikalo i na poslovni uspjeh firme.

2 Isprobajte ekstremnije sportove – za razvijanje timskog duha

Ekstremniji sportovi, poput veslanja na SUP daskama, raftinga, paintball-a i skijanja na vodi su odlični načini da razbijete monotoniju, te da na unikatan način doznate nešto novo o vašem kolegi.

Cilj ovih aktivnosti, osim zabave, jeste da se okušate kao ekipa i spoznate kako razmišlja vaš partner – da li ispoljava liderske sposobnosti ili je bolji u izvršavanju zadataka? Da li je pristalica rada u timu ili naginje ka individualnom radu?

Na ovaj način ćete steći uvid u njegove preferencije, te ćete lakša uspostaviti komunikaciju u budućnosti, kao i samu koordinaciju poslova.

Ekstremni sportovi dozvoljavaju spontano javljanje određenih karakternih crta i ličnih osobina, ali ujedno prikazuju i stil interakcije i komunicije sa drugima – zahvaljujući novim saznanjima ćete se znatno lakše povezati sa kolegom i u buduće.

3 Escape Room – osnažite rad u timu

Escape Room predstavlja čitav niz interaktivnih igrica tokom kojih rješavate jednu glavnu zagonetku. Ovaj vid zabave zapravo testira sposobnost pojedinaca da funkcionišu kao jedna skladna cjelina, usljed činjenice da je neophodno da riješe više zadataka kako bi zapravo odgonetnuli misteriju.

Vaš tim mora da eksperimentiše sa realnim objektima unutar ambijenta kako bi uspio da se izbavi iz sobe u određenom vremenskom intervalu – koji iznosi svega 60 minuta.

Ovakav vid testiranja je sjajan način da ispitate kako vaši zaposleni funkcionišu u timu i koliko su vješti u rješavanju zadataka pod stresom, u kratkom vremenskom roku.

4 Napravite piknik ili roštiljijadu u prirodi – isključite uređaje i uključite maštu

Boravak u prirodi je odličan način da se otuđite od svakodnevnog pritiska i napokon malo relaksirate. Bilo da se radi o planini, jezeru ili moru, ovo je savršen način da se upoznate sa vašim osobljem u opuštenijoj prilici.

Ovaj način interakcije se savjetuje svim direktorima i menadžerima ukoliko žele da izgrade uspješan tim.

Iako u prvi mah ne djeluje istinito, studije su pokazale da je motivisanje vaših zaposlenih isključivo fininsijskom naknadom zapravo manje značajno na duže staze, jer današnji radnici očekuju rad u okruženju koje je podsticajno, izazovno, ali i prijateljski nastrojeno – cilj radnika je samoostvarenje, a kako bi se ono dogodilo, neophodno je da postoji adekvatna potpora kolegijuma.

Upravo je iz ovakve konstatacije izveden zaključak da je team building osnova svake uspješne firme!

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste uvidjeli značaj team bulidinga za kolektiv, te se i sami odvažili da organizujete sopstvene aktivnosti – Sretno!

Preuzeto sa: manager.ba