Događaji

Šta se događa na tržištu rada u regiji i EU te koji nas novi trendovi očekuju?

S kojim se sve problemima susreće današnje tržište rada i koji nas izazovi čekaju u budućnosti

Vodeće ekonomske sile Europe sve teže dolaze do radnika te je ista situacija zahvatila i ostale zemlje Europske unije, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, ali i Bosnu i Hercegovinu, Srbiju te Makedoniju. U posljednje dvije godine svjedoci smo sve većih i intenzivnijih promjena na tržištu rada, bilo da je riječ o onim pozitivnima ili negativnima. Rađaju se nova zanimanjima, novi uslovi rada poput onoga na daljinu, zaposlenike se privlači na sve moguće načine, razmatra se uvođenje skraćene radne sedmice ili dana, a benefita nikada nije bilo više. S kojim se sve problemima susreće današnje tržište rada i koji nas izazovi čekaju u budućnosti, samo su neke od tema o kojima će na našem webinaru pod nazivom „Što se događa na tržištu rada u regiji i EU?“ raspravljati čelni ljudi iz branše. Webinar će se održati 7. septembra od 14:00 do 15:30 sati, a na njega se možete prijaviti putem LINK-a kako biste dobili podsjetnik s poveznicom na webinar neposredno prije live prijenosa.

U potrazi za odgovorima o gorućim temama tržišta rada pomoći će nam Vesa-Pekka Kirsi, Senior Vice President/Head of Alma Career grupacije portala za zapošljavanje u CEE, Baltiku, Balkanu i Finskoj, te čelne osobe vodećih regionalnih portala za zapošljavanje: Igor Žonja, CEO/Predsjednik uprave Tau on line d.o.o./portala MojPosao – Hrvatska, Sonja Ćetković, managing director Poslovi Infostud – Srbija, Mersiha Mima Mehić, Generalna direktorica/CEO, Kolektiv (MojPosao.ba) – Bosna i Hercegovina, Darko Velkov – Generalni menadžer – Vrabotuvanje.com – Makedonija i Tomaž Berkopec, direktor portala Deloglasnik – Slovenija.

Šta ćete sve saznati na webinaru?

Kako bi u sat i pol vremena saželi najvažnije teme iz područja tržišta rada, učesnici će se fokusirati na sve veći nedostatak radnika, utjecaj inflacije na životni standard građana, ali i poduzetnika koji su zbog rasta cijena bili prisiljeni podizati i plate kako bi zadržali kvalitetni radni kadar. Dotaknut ćemo se i pitanja oporavka pojedinih industrija od posljedica korona krize, otkrit ćemo koje su industrije u tome uspjele, a koje se još uvijek bore, koliki je zamah na tržištu EU-a uzeo tzv. pokret “great resignation”, kako naši poslodavci plivaju u novim uslovima rada, koliko su fleksibilni po pitanju rada na daljinu i skraćene radne sedmice, novih načina provođenja intervjua te koliko ulažu u employer branding svojih kompanija. Također, pokušat ćemo doznati i koliko je EU i tržište regije privlačno radnicima iz drugih zemalja te koje su zemlje najveći izvoznici, a koje uvoznici radne snage.

Uvertira u Regionalni sajam poslova

Sve ove zanimljive teme, samo su uvertira u trinaesti po redu najveći online Regionalni sajam poslova koji će se održati od 17. do 21. oktobra 2022. godine. Kao i svake godine i ovogodišnji sajam bit će aktivan u isto vrijeme u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Na sajmu se možete istaknuti kao Premium ili Osnovni izlagač. Koji god tip izabrali, svaki od njih nudi brojne pogodnosti te razmjerno učestvovanje u medijskoj kampanji koja obuhvata objave na vodećem portal za oglašavanje slobodnih radnih mjesta (MojPosao.ba – Bosna i Hercegovina, MojPosao – Hrvatska, Poslovi Infostud.com – Srbija, Vrabotuvanje – Makedonija, Deloglasnik – Slovenija), nacionalnim i lokalnim radio stanicama te portalima i printanim medijima. Detaljne specifikacije štandova možete pronaći u prezentaciji.

Preuzeto sa: mojposao.ba