Vijesti

Kočićeva nagrada književniku Anđelku Anušiću

Žiri „Kočićeve nagrade“ 57. Kočićevog zbora, donio je jednoglasnu odluku da se „Kočićeva nagrada“ za 2022. godinu dodijeli književniku Anđelku Anušiću.

-Anđelko Anušić (1953, Suva međa) raznovrstan je pisac, obimnog i žanrovski razuđenog opusa. Antologičar, književni kritičar i publicista. Objavio je sedamnaest pjesničkih zbirki, osam knjiga pripovjedaka, šest romana, dvije knjige eseja, jednu monodramu i brojne publicističke radove. Sve zajedno, uobličava portret izuzetnog stvaraoca prepoznatljive poetike i autentičnog izraza. Njegovo djelo je na različite načine i višesturkim povodima skretalo pažnju čitalaca i kritičara, što je pored kompetentnih kritičarskih tekstova mjerljivo i mnogim uglednim književnim priznanjima i nagradama među kojima je i jedna od najsvjetlijih, Andrićeva nagrada Zadužbine Ivo Andrić za 2020. godinu – navodi se u obrazloženju žirija, u sastavu prof. dr Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević.

Kako dalje navode, svojim proznim opusom, koji posvećenički ispisuje u posljednje tri decenije, Anušić tematizuje sudbinu krajiških Srba, onih koji su potkraj dvadesetog vijeka protjerani sa svojih viševjekovnih bivaka.

-Riječ je o piscu koji tom tematskom opsesivnošću spasava čast srpske literature, u kojoj je stradanje naših sunarodnika ostalo tragedija bez katarze. U djelima Adresar izgubljenih duša, Glasovi sa granice, S Homerom u oluji, Legenda o v(j)etrom vijanima Anđelko Anušić prikazuje sudbinu krajiških Srba od uspostavljanja Vojne Granice pa do našeg vremena. Pisac izvanredno poznaje i dubinski sagledava istorijsku patnju svoga naroda, ali i njegov neuporedivi vitalizam u prirodnim nastojanjima da se biološki održi. Upućen u bogatu literaturu posvećenu Vojnoj Krajini, Anušić poznaje i njenu kulturnu i književnu baštinu, a kao dijete tog prostora i višeslojno usmeno naslijeđe – istaknuto je u obrazloženju.

Dodaje se da – Petra Kočića, kao i drugog krajiškog barda, Branka Ćopića, Anušić ne doživljava samo kao znamenite prethodnike, već kao duhovnu svojtu.

-Uspostavljajući najintimniji odnos sa ovim srpskim klasikom, Anušić je jednoj svojoj pripovjedačkoj zbirci dao naslov Pismo Petru Kočiću – navedeno je u obrazloženju.

Kompletnu Odluku žirija pogledajte OVDJE.

Prema utvrđenom programu 57. Kočićevog zbora, dodjela „Kočićeve nagrade“ predviđena je na svečanoj akademiji 28. avgusta u Stričićima.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka