Događaji

Poziv na radionicu otkrivanja svijeta insekata

Ostao/la si u avgustu u Banjaluci i ne znaš kako da preživiš ljetnje vrućine? Evo ti jedan prijedlog!

Pridruži nam se u ponedjeljak, 08.08.2022. godine na Trešnjiku i nauči svašta nešto novo o insektima koje možeš naći u šumama Banjaluke!

U 17.30h se okupljamo kod rampe sa kućicom na Banj brdu, odakle polako krećemo ka Trešnjiku. Na Trešnjiku ćete moći vidjeti kako se koriste klopke, kojima se hvataju insekti, a potom kako se vrši determinacija uhvaćenih jedinki. Takođe, čućete svašta nešto šumama kao važnim ekosistema, ali i zašto je neophodno zaštiti šume Banjaluke.

🪰Radionicu će voditi Iva Miljević @dalajlamalaus, tropski biolog i istraživač insekata. Osnovne studije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci, a master studije na Université Libre de Bruxelles u Belgiji. Iva je predano izučavala insekte Bosne i Hercegovine, kako u zaštićenim područjima (NP Kozara i NP Sutjeska), tako i u nezaštićenim područjima prirode. U toku 2019. godine otkrila je 44 nove vrste tvrdokrilaca na području Nacionalnog parka Kozara.

Od opreme vam je neophodna voda i čeona lampa ili neki drugi vid rasvjete. I najvažnije – dobro raspoloženje! Radionica je namjenjena svim uzrastima, ali je neophodno da maloljetne osobe dođu u pratnji punoljetne osobe.

Odzuji sa nama u svijet insekata i prijavi se na mail: maja.bajic@czzs.org, slanjem podataka (ime, prezime i broj telefona. Broj je ograničen na 20 ljudi i ide po principu ko se prije prijavi. Prijave traju do nedjelje, 07.08., do 20h.

Radionica je organizovana u sklopu projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, koji finansira SIDA – Švedska agencija za međunarodni razvoj, a impelementira @wwf_adria

Preuzeto sa: Instagram @centar_za_zivotnu_sredinu