U toku realizacija 99 velikih javnih projekata

​Širom Republike Srpske, preduzimaju se intenzivne aktivnosti na realizaciji 99 velikih javnih projekata, za koje će iz republičkog budžeta biti izdvojeno gotovo 250 miliona KM.

Prema podacima Ministarstva finansija Republike Srpske, zahvaljujući ovogodišnjem planu javnih investicija, u lokalnim zajednica, od Trebinja do Novog Grada, provode se brojni projekti, usmjereni na unapređenje kvaliteta života građana i poboljšanja javne infrastrture.

Među posljednjim odobrenim, novim projektima su izgradnja škole u banjalučkom naselju Paprikovac i Istočnom Novom Sarajevu. Prije toga, Vlada Republike Srpske odborila je sredstva i za obnovu kuće „Milanovića“ u Banjoj Luci kao dio vrijednog kulturno – istorijskog naslijeđa Republike Srpske, ali i pomoć za obnovu instalacija u banjalučkoj Gimnaziji.

Najveći dio ovih projekata predložile su upravo lokalne zajednice koje su i određivale njihove prioritete za obnovu ili izgradnju novih, javnih objekta od opšteg interesa.

Prema zbirnom pregledu Ministarstva finansija, do danas, Vlada Republike Srpske odobrila je javne projekte u zbirnoj vrijednosti od 248,1 miliona KM.

Svi projekti, uvršteni u ovogodišnji plan, nalaze u različitim fazama realizacije. Prema strukturi, planom je obuhvaćena izgradnja novih objekata od javnog interesa, od ulaganja u izgradnju novih banjsko – zdravstvenih kapaciteta, ulaganja u turizam, izgradnje poslovnih zona, sistema za zaštitu od poplava, do izgradnje i rekonstrukcije više vrtića i škola u manjim lokalnim zajednicama….

Zahvaljujući ovom programu, biće riješen niz infrastrukturnih problema koji već godinama opterećuju brojne lokalne zajednice: u Klašnicama, biće izgrađen trotoar uz magistralni put, Jezero će dobiti prvi vrtić, u Sokocu biće riješen problem sa grijanjem više zgrada, više sela kod Krupe na Uni dobiće novi put, u Japri kod Novog Grada biće izgrađen novi most…
Svi ove projekte realizuju domaća privredna društva i domaća radna snaga, čime se pospješuje ekonomski razvoj lokalnih zajednica, te, sveukupno, unapređuje kvalitet života za brojne građane.

Preuzeto sa: vladars.net