Ostalo

Jul bez plastike u Banja Luci

Globalnu kampanju „ Jul bez plastike“ čija misija je borbu protiv zagađenja plastikom, Centar za životnu sredinu je obilježio treću godinu za redom i u Banjoj Luci.

Obilježavanje ovog mjeseca je počelo je 7. jula sa prvim dešavanjem “Događaj za sve koji prave otpad” u Domu Omladine koji je organizovan u saradnji sa fondacijom Heinrich Boll Stiftung iz Sarajeva i Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle. Prezentovani su dokumenti “Bolji sistem za čist grad (analiza i preporuke za unaprijeđenje sistema upravljanja otpadom u Banja Luci)” i “Atlas plastike” (prvo bosanskohercegovačko izdanje), gdje su predstavljene sve značajnije informacije o plastici na lagan i razumljiv način.

Usljedila je panel diskusiji sa učesnicima iz Sarajeva (Arijana Drinić UNDP), Tuzle (Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju) i Banje Luke (Draženko Bjelić, DEPOT i Milica Končar CZZS) gdje se uspjelo prodiskutovati o skoro svim aspekti problema otpada- od globalnih trendova, evropskih zakona, stanja u BiH, najvećih izazova lokalnih zajednica i niz drugih. Najznačajnije je da su predstavljene pozitivne prakse iz BiH, kao i praktični primjeri za život sa manje otpada.

U narednoj sedmici, 13. i 14. jul usljedilo je prikazivanje dokumentarnih filmova o problematici otpada u parku Dr. Mladen Stojanović uz podršku omladinskog centra Zdravo Da ste.

Filmovi “Mit o reciklaži” i “Mi pokusni kunići” su rad The Why fondacije koja zajedno sa Break Free From Plastic globalnim pokretom želi da prikaže i drugu stranu industrije reciklaže, ali i najnovija istraživanja o štetnosti plastike i hemikalija na ljudsko zdravlje. Zahvalni smo svim građanima koji su nam se pridružili u parku i uljepšalo projekcije, ali i učinili diskusije zanimljivijim.

Za kraj, najbolje. U zadnje dvije sedmice jula izrađen je prvi mural Centra za životnu sredinu u Banjoj Luci koji ima za cilj da ukaže na plastiku oko nas. Talentovana Nataša Konjević (Konjo Illustration) oslikala je zid zgrade na raskrsnici Ivana Franje Jukića i Kralja Alfonsa XIII, prekoputa restorana Trezor.

Tema murala je plastično zagađenje i podizanje svijesti o tome koliko nas plastika okružuje, gdje sve koristimo plastiku i da li je zamjena prirodnih materijala plastikom opravdana, ali i najbitnije: koliko je plastika štetna za ljude i prirodu!

Mural je izrađen zahvaljujući podršci Britanske ambasade u Sarajevu u sklopu projekta „BLess Waste- za Banja Luku sa manje otpada.“

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu