Ministarstva

Kombinovani model nastave najbolji od 1. septembra

​„Najbolji oblik izvođenja nastave od 1. septembra je kombinovani model nastave koji će omogućiti učenicima i nastavnicima da dio nastave imaju u školskim učionicama, a dio prate od kuće“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ministar Natalija Trivić održala je sastanak sa članovima Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja sa kojima je razmatrana organizacija nastave tokom trajanja epidemije, realizacija aktivnosti na sprovođenju reforme obrazovanja i prijedlog Nastavnog plana osnovnih škola u Republici Srpskoj.

„Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske će učiniti sve da pripremimo uslove da djeca 1. septembra nastavu započnu u školskim klupama, ali ako situacija bude nalagala drugačije djelovaćemo veoma fleksibilno sa ciljem zaštite djece“, rekla je ministar Natalija Trivić i istakla značaj živog kontakta učenika i nastavnika tokom sticanja znanja, utvrđivanja gradiva, te rješavanja problema.

Možda ćemo u nekim mjesecima, kada se javlja sezonska gripa, naglasila je ministar Natalija Trivić, biti u mogućnosti da radimo isključivo onlajn nastavu ali naša preferencija je kombinovani model koji ćemo predložiti Vladi na razmatranje.

Članovi Odbora upoznati su i sa Informacijom o realizaciji aktivnosti na sprovođenju reforme u oblasti obrazovanja u periodu od 1.4. do 30.6.2020. godine koja je usvojena i naći će se na sjednici Vlade Republike Srpske.

„Ispoštovano je sve što smo definisali Akcionim planom razvoja obrazovanja. Izmijenili smo tri zakona koji se odnose na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje kojim su definisane različite odredbe koje će biti u primjeni od septembra. Radili smo na izmjenama i inovacijama nastavnih planova i programa, kako za osnovne, tako i srednje škole i standardizaciji zanimanja te usklađivanju upisnih politika sa potrebama tržišta rada“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Član Odbora za reformu obrazovanja prof. Drago Branković rekao je da se obrazovni sistem nalazi pred istorijskim izazovima organizacije nastave u doba pandemije, kao i da je nužno pronaći kombinovani metod nastave koji će omogućiti učenicima u manjim grupama kontakt sa nastavnikom u školi uz druge oblike rada i računajući i na onlajn nastavu, ako se situacija iskomplikuje.

Tema sastanka bio je i prijedlog Nastavnog plana osnovnih škola u Republici Srpskoj, a profesor Branković je istakao da je osnovna intencija izmjena nastavnog plana smanjenje opterećanja učenika, uvođenje novih predmeta te korekcije u postojećem planu, kao i blago usmjeravanje ili profesionalna orijentacija završnih razreda učenika osnovnog obrazovanja putem izborne nastave.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da će Ministarstvo i Republički pedagoški zavod odgovoriti na sve izazove koje bude nalagala epidemiološka situacija te da, bez obzira na uspješno završenu školsku godinu putem nastave na daljinu, učenicima manjka živi kontakt sa nastavnicima i vršnjacima.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture