Grantovi

2,4 miliona KM podrške za povezivanje poljoprivredne prakse i naučno istraživačkog rada

​U okviru projekta EU4Agri otvoren je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjere podrške jačanju poljoprivredne prakse povezivanjem sa naučnim i istraživačkim organizacijama. Krajnji rok za podnošenje prijava je 12. septembar 2022. godine do 17.00 časova.

Opšti ciljevi Poziva:

  • Uspostavljanje i jačanje saradnje između naučnih i istraživačkih ustanova sa jedne, i organizacija koje interesno ili ekonomski povezuju poljoprivredne proizvođače ili prerađivače sa druge strane, sa ciljem uspostavljanja efikasnog i održivog sistema prenosa novih informacija, znanja i tehnologija u poljoprivrednu praksu;
  • Podrška primjeni rezultata naučnih istraživanja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji;
  • Stabilizacija i jačanje konkurentnosti i povećanje nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija, inovacija i stvaranje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda;
  • Jačanje otpornosti poljoprivrednog sektora kroz prilagođavanje klimatskim promjenama i uvođenjem mjera za ublažavanje posljedica i prilagođavanja na klimatske promjene.

Na javni poziv mogu se prijaviti fakulteti i naučno-istraživačke ustanove iz oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije, veterine i biotehnologije.

Ukupan budžet Poziva iznosi 2.4 miliona KM.

Detaljne informacije dostupne su OVDJE.

EU4Agri je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona evra čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat sprovode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA).

Preuzeto sa: Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju