Vijesti

Nova mjera podrške: Veće stipendije srednjoškolcima i studentima

Prvi put nakon skoro 15 godina, Grad Banja Luka povećaće stipendije za srednjoškolce i studente.

-Ovo je jedna u nizu mjera koje je Grad pokrenuo u cilju podrške našim sugrađanima i najosjetljivijim kategorijama stanovništva. Tako da pored besplatnih udžbenika i olakšica za javni prevoz, sada povećavamo i stipendije – kazala je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac.

Stipendije će od naredne školske odnosno akademske godine biti veće za 20 odsto, a na godišnjem nivou to je dodatnih 400.000 KM koji će biti izdvojeni iz budžeta.

Tako će stipendija za učenike po osnovu uspjeha i socijalnog statusa sa 80 KM biti povećana na 100 KM, a za studente po istim osnovama sa 130 na 150 KM.

Stipendije za deficitarna zanimanja odnosno struke, za srednjoškolce biće povećane sa 160 na 170, a za studente sa 250 na 260 KM.

Prema Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitranim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2022/2023. godinu, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Skupštine Grada – ukupna sredstva za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama iz budžeta Grada Banja Luka narednu školsku odnosno akademsku godinu, predviđena su u visini do 1,8 miliona KM.

Odlukom su utvrđena i deficitarna zanimanja/struke za učenike srednjih škola, a to su: Geodezija i građevinarstvo – kamenorezač-keramičar; Geodezija i građevinarstvo – izvršilac radova na saobraćajnicama; Poljoprivreda i prerada hrane – mesar i Ugostiteljstvo i turizam – konobar.

Deficitarna zanimanja/struke koja se stiču u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su: Elektroenergetika i automatika – diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ECTS – Elektroenergetika i automatika; Fizika, nastavni smjer – diplomirani profesor fizike – 240 ECTS i Matematika i informatika, nastavni smjer – diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ECTS.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka