Studenti

Studentski savjeti: Savjeti kako da ne izgubite fokus tokom raspusta

Studenti, evo kako provesti ljetnu pauzu, a da ne izgubite fokus.

Dugi ljetni raspust bi mogao da vas natjera da zaboravite mnogo toga što ste naučili tokom protekle akademske godine. Cijenimo vrijeme i trud koji ste uložili za to vrijeme, te vam u nastavku prenosimo pet taktika koje će vam pomoći da ostanete fokusirani, izbjegnete gubitak učenja tokom ljeta i ostvarite svoje buduće ciljeve.

Pobijedite odlaganje

Ljudska je priroda da ima tendenciju da odloži ono na šta bi trebalo da se fokusiramo upravo sada, umjesto da počnemo na vrijeme i produžimo rad na duži period. Ali nije preporučljivo. To je nešto što nastavnici stalno govore svojim učenicima: bolje je raditi posao malo po malo tokom više dana nego sve to zgurati u jednu maratonsku sesiju. Bez obzira na vaš cilj — bilo da se radi o učenju novog jezika, učenju za glavni ispit ili odabiru fakulteta — bićete mnogo uspešniji u rušenju zadatka nego da ga sve obavite pod pritiskom.

Čitajte. Napravite ljetnju listu za čitanje ili pitajte svog učitelja za preporuke. Engleski pisac Džozef Adison je jednom rekao:

– Čitanje je za um ono što je vježba za tijelo. Čitanje razvija maštu, poboljšava pamćenje i stimuliše dugoročno zdravlje vašeg mozga. Čitajte svakodnevno. Izaberite miran dio napolju, pronađite klupu ili raširite ćebe i uživajte!

Napravite rutinu

Napravite listu ciljeva i postavite dnevni red koji će vam pomoći da ih ostvarite. Postavljanje fiksnog rasporeda u kojem je posao redovan dio dana (kao što su obroci i druge aktivnosti) pomoći će vam da ostanete organizovani i motivisani i naučiće vas osnovnim vještinama upravljanja vremenom. Na primjer, pogledajte svoj kalendar prije vašeg odmora da biste utvrdili kada postoje 30-60-minutni dijelovi mirnog vremena koji se mogu iskoristiti za školski rad, prenosi Studenti.alo.rs.

Zamolite nastavnike za dodatni posao

Bez obzira da li želite da nadoknadite određeni predmet ili jednostavno smatrate da je određena predmetna oblast posebno zanimljiva i želite da se istaknete u njoj, možete zatražiti od svog nastavnika dodatne resurse. Većina nastavnika ima radne listove koji pregledaju materijal koji su obrađivali na svojim časovima ili vas mogu uputiti na prave radne sveske ili online resurse.

Ostavite dovoljno vremena za zabavu

Na kraju dana, ne zaboravite da bi ovo trebalo da bude odmor. Dozvolite sebi da se opustite i uživate u ovom vremenu pomoći će vam da se vratite fokusiraniji i produktivniji. Samo se pobrinite da ostanete na pravom putu sa svojim ciljevima i integrišite produktivne periode u svoj dnevni raspored kako biste mogli da ostanete fokusirani i zadržite svo znanje koje ste stekli tokom prošle godine.

Preuzeto sa: studomat.ba