Vijesti

Novi koncept Kočićevog zbora: Dani istine, slobode i otadžbine

Potpuno novi koncept 57. po redu „Kočićevog zbora“ od ove godine povezivaće tradiciju i suštinu.

U tri dana, koliko će da traje ova tradicionlna manifestacija, napravljen je zanimljiv koncept, koji će se dijelom održavati u gradu, a drugim dijelom na Manjači, rekla je ovo savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac.

-Ove godine će manifestacija „Kočićev zbor“ trajati tri dana. Na neki način, želja nam je da na mnogo intenzivniji način predstavimo sve ono što radimo, kako bi privukli što veći broj ljudi na ovu manifestaciju, ali kako bi svi zajedno pokazali šta Petar Kočić zapravo treba da predstavlja svima nama. Tako smo osmisli koncept, prvi dan je dan istine, drugi slobode, a treći otadžbine, tako smo ih nazvali – rekla je ona.

Mnoštvo noviteta biće predstavljeno ove godine na ovoj manifestaciji.

-Prvi dan će se odvijati u Banjoj Luci, a naredna dva dana, dakle subota i nedjelja biće na Manjači. Novina ove godine jeste da ćemo sve ono, što je dosada bilo u gradu, na više mjesta, formirano kroz male događaje, biti objedinjeno na Manjači. Tu će biti i Svečana akademija, nešto što je najvažnije i nešto što treba da se povezuje sa Kočićem, baš kao i dodjela „Kočićeve nagrade“. Te stvari treba da organizujemo upravo u Stričićima, da ljudima koji dolaze pružimo sve one sadržaje koji dosad, nažalost, nius bili povezani sa suštinom – rekla je ona.

Poručuje kako će na Manjači biti organizovan raznovrstan sadržaj, koji će biti prilagođen svima.

-Imaćemo radionice zmijanjskog veza, modnu reviju koju će organizovati Udruženje žena „Duga“, druženje sa književnicima. Imaćemo i bogatu gastro ponudu koja je karatkeristična za plato Manjače. Svi treba da se upoznaju sa tradicijom – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Dodala je kako će i sama svečana akademija ove godine biti održana na Manjači.

-Obratiće se zvaničnici koji će biti prisutni, a i sama „Kočićeva nagrada“ mora da se dodjeljuje na Manjači – dodala je ona.

Poručila je kako će i u samom gradu biti mnoštvo događaja posvećenih upravo Kočiću i „Kočićevom zboru“ , poput dodjele nagrade „Zmijanjče“, a u Banskom dvoru će biti održano i veče satire.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka