Vijesti

Tim SP hemija Priodno-matematičkog fakulteta UNIBL dobitnik nagrade za inovaciju

​Tim studentkinja Studijskog programa hemija sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, pod vođstvom prof. Suzane Gotovac Atlagić, osvojio je nagradu “Regional Butterfly Innovation Award” koju dodjeljuje Regionalni savjet za saradnju (Regional Cooperation Council).

Tim od tri studentkinje master studija Anja Kostadinović, Dragana Mirošljević i Sunčica Sukur i profesoricom Atlagić Gotovac kao vođom, osvojile su nagradu u kategoriji „univerzitetske inovacije” i to za inovaciju TiPy-AIR sa inovativnom idejom potencijalne upotrebe domaćeg alumosilikata pirofilita s ciljem degradacije opasnih gasova u fasadama.

U konkurenciji je bilo više od 150 prijava razvrstanih u šest kategorija, a nagrađenima je priznanja uručila komesar Evropske unije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje, omladinu i sport Marija Gabriel na svečanosti u Tirani. Tom prilikom, nagrađe članice tima zahvalile su se, između ostalog, i Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske za dugogodišnju podršku.

Nagrađena inovacija TiPy-AIR već su podržale i kompanije iz Republike Srpske „AD Harbi” i Kolorit.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo