Stipendije

Konkurs Fondacije Konrad Adenauer za dodjelu stipendija za master, doktorat ili istraživački boravak na nekoj visokoškolskoj instituciji u Njemačkoj

Fondacija Konrad Adenauer raspisuje konkurs za dodjelu stipendija za master, doktorat ili istraživački boravak (najmanje tri semestra) na nekoj visokoškolskoj instituciji u Njemačkoj.

Prijaviti se mogu kandidati i kandidatkinje koji studiraju sve predmete i studijske grupe, koji su društveno ili politički angažovani, nisu stariji od 30 godina i posjeduju certifikat o znanju njemačkog jezika najmanje na nivou B2 (u izuzetnim slučajevima postoji mogućnost dodjele stipendije i za kurs njemačkog jezika). Izvrsni rezultati na studiju, kao i pozitivan stav prema demokratiji, pluralizmu i ljudskim pravima se podrazumijevaju.

Pored finansijske podrške, stipendiste i stipendistkinje očekuje

  • pristup međunarodnoj mreži alumnista i alumnistica Fondacije Konrad Adenauer koja trenutno obuhvata 14.000 članova,
  • obiman prateći program u vidu seminara i mogućnost samostalne organizacije istih,
  • lično mentorstvo i pratnja od strane predstavnika Centrale Fondacije Konrad Adenauer i nastavnika bliskih Fondaciji na visokoškolskoj instituciji.

Više detalja kao i formulare za prijavu možete pronaći ovdje:
https://www.kas.de/de/kas-international/detail/-/content/ausschreibung-bewerbungsfrist-07-august-2022

U slučaju da imate pitanja ili nedoumica, obratite se Predstavništvu Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini (dijana.prljic@kas.de).

Preuzeto sa: stipendije.ba