Vijesti

Dom omladine: Održan sastanak o temi „Banja Luka grad budućnosti“

U Domu omladine je održana prezentacija rezultata i naučnih lekcija u vezi sa temom „Banja Luka grad budućnosti“.

Predstavnici Gradske uprave imali su priliku da prezentuju sve ono što je urađeno u okviru ovog velikog projekta, koji realizuje UNDP u saradnji sa Gradom.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo osvrnula se na sve ono što je u prethodnom periodu urađeno, te istakla šta je ono što je Grad sebi zacrtao kao osnovne strateške ciljeve.

-U razgovoru sa mojim kolegama, koji su operativni i na terenu svakodnevno, zaključili smo da smo imali dosta izazova u okviru ovog projekta, te nismo ostvarili ciljeve dugoročno, kako smo očekivali. Stoga, potrebno je da u budućnosti svi zajedno više slušamo ljude koji su na terenu svakodnevno, jer onda njihova iskustva pretvaramo u ideje i svodimo na našu realnost – poručila je savjetnica gradonačelnika tokom sastanka održanog protekle sedmice u Domu omladine.

Dodala je da ono što predstavlja najveći problem u ostvarivanju zacrtanih, strateških ciljeva, jeste svijest naših sugrađana, koja je još na niskom nivou.

-Ko god da je ispratio našu veliku akciju „Čisto lice grad“ zna da nama želja nije bila samo da očistimo grad, nego da probudimo svijest naših sugrađana. Koncept pametnih kontejnera je zaista odličan, ali kod nas se to nije pokazalo kao nešto što je dobro, jer nažalost, naši građani otpad često bacaju pored kontejnera, a ne u kontejnere – dodala je savjetnica Šukalo.

Dodatno, kako kaže izazovi su bili veliki, te dodaje kako je uvjerena da će u budćnosti, kada je riječ o ovom projektu, Grad dati sve od sebe.

-Imali smo velike izazove sa kojma smo se suočavali, velike probleme sa kojima smo se susreli. Samo mogu da poručim da nas planirate u narednim fazama, jer ćemo sigurno dati sve od sebe – poručila je savjetnica Šukalo.

Podsjetimo, UNDP pristup pametnom i održivom upravljanju urbanim razvojem svodi se na tri ključne teme, a to su inkluzivni urbani razvoj vođen lokalnom zajednicom, digitalna i „smart“ rješenja za isporuku i upravljanje javnim servisima, te održivi gradovi ugodni za život i otporni na neprilike.

Banja Luka kao pametni grad je osnov u Strategiji razvoja grada za period od 2018. do 2027. godine.

Inovacijski izazov „Banja Luka – grad budućnosti“ finansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka