Korisno

Devet savjeta kako biti nezavisan

Osamostalite se dok je vreme, budite svoj na svome. Imajte svoj mali kutak, uređujte ga prema svojim željama, lepo je biti nezavisan.

Ukoliko ste od onih koji još uvek žive sa roditeljima i smatraju da im je to pametan izbor, ubrzo ćete shvatiti da ste na pogrešnom putu. Generacijski jaz između vas i vaših roditelja jeste dovoljan dokaz da je vreme da promenite svoj život. Osamostaliti se nije lako u današnje vreme, ali je neprocenjivo.

Upoznavanje okoline, upoznavanje samog sebe

Kada napravite prvi korak u svom životu i odselite se od roditelja negde daleko, gde vas neće zamarati, potražite miran kraj. Prvo što ćete uraditi jeste da odmarate par nedelja u samoći, a zatim ćete krenuti u obilazak svog novog kraja. Upoznajte sve komšije i obližnje radnje. Ipak je sada sve novo i drugačije – kada ste rekli zbogom detinjstvu. Umesto prisećanja mamine kuhinje i tatine pomoći oko menjanja sijalice u sobi, prisećanja koliko je divno kada ne morate sami da nameštate krevet i čistite kuću, pomislite na mir i samostalnost koja vam ispunjava srce. Svakim udahom vaša snaga i vera u sposobnosti rastu, a vi se smejete i verujete da ste napokon slobodni – to je pravi izbor. Sve to isto možete da uradite i sami, bez roditeljskog sufliranja, zato uživajte u odrastanju.

Trošite pametno

Sada, kada više ne zavisite od džeparaca svojih roditelja, treba naučiti da trošite novac pametno. Nije lako, ali vreme je da se oslonite na svoju računicu i štednju, kao opciju opstanka. Ukoliko nemate posao, bacite se na potražnju, razmotrite najbolje solucije koje će vam obezbediti dovoljno novca da živite normalno i bez stresa. Možda u današnje vreme ovi saveti zvuče bajkovito, ali nije baš tako. Ukoliko smatrate da od vašeg posla ne možete pristojno da živite, onda je vreme da potražite još jedan honorarni posao, tada je sve lakše. Uvek postoje rešenja, samo ih treba pronaći i znati raspolagati novcem – na pravi način, bez roditeljskog savetovanja.

Kupujte namirnice na vreme

Nema mamine kuhinje, bakinih kolača, ali zato ste vi sada glavni kuvar koji pravi svoj omiljeni meni. Odlazite dva puta nedeljno u kupovinu, tako da se pobrinete za namirnice za ceo mesec. Napravite spisak sa neophodnim namirnicama, imajući u vidu šta ćete kuvati tokom meseca – i rešena dilema, a pritom na taj način možda i uštedite.

Pametno je pitati za savet

Nezavisni ste, ali to ne znači da ne treba ponekad pitati za savet. Nije sramota ne znati, glupo je ne pitati. Ukoliko imate nedoumica: kako uključiti mašinu i na koliko se stepeni pere šareni ili beli veš, pozovite prijatelje i pitajte. Mnogo je gore da vam se oboji omiljena majica ili brus – e, tada nastaje prava katastrofa. Kako se kaže – ko pita ne skita; nemojte ni vi skitati, nije teško pitati.

Možeš ti to i samostalno

Kada ti se učini da nisi na visini zadatka, razmisli dobro o solucijama koje imaš, i ukoliko misliš da nema rešenja – obrati se nekome za pomoć. Prvo probaj samostalno da se suočiš sa problemom, ma kojih razmera bio. U tome se i ogleda vaša samostalnost, u sposobnosti da se odluke donose ispravno i svojom glavom. Kuvati nije lako, ali zato postoje kuvari koji vam mogu u početku poslužiti kao prva pomoć. Zatim, možda pranje nije jednostavno, ali sve se da naučiti. Kao što ste nekada učili prva slova – nije bilo lako, ali sada pišete sa takvom sigurnošću kao da ste se rodili sa tim znanjem. Tako će vam posle izvesnog vremena biti i sa ostalim poteškoćama, samo se oslonite na sebe i na svoje znanje – ne sumnjajte.

Pepeljuga

Održavati svoj prostor urednim jeste jedna od najvažnijih stvari. Ne morate sebe pretvoriti u Pepeljugu koja će po ceo dan biti sa keceljom i krpom u ruci. Potrebno je sat do dva dnevno posvetiti prostoru u kome obitavate da biste ga pospremili. Ono što je užasno jeste da ako vam dečko dođe u kuću i vidi u kakvom svinjcu živite, vrlo brzo će reći zbogom. Pa, eto dovoljnog razloga da počistite svoj mali kutak. Šalu na stranu, ne postoji lepšeg osećaja od onog kada vam je prostor uređen i mirišljav, a vi opušteni i uživate.

Ne ludujte previše

Sada kada živite sami, eto divne prilike da pravite žurke svaki dan. Stop, ne preterujte. Pre nego što i krenete sa takvom mišlju, razmislite šta će ostati od tog vašeg divnog kutka. Par žurki, čađavi zidovi od cigareta, nepodnošljivi mirisi alkohola, izgorene fotelje od žara cigareta – sasvim dovoljno razloga, zar ne? Svi iz društva čekaju nečiju praznu gajbu da se usele i pojedu sve iz frižidera, ali vi niste ničija banka i svratište. Sve je to lepo, ali u teoriji, praksa je sasvim drugačija. Zato svedite posetu prijatelja na razuman broj, bez mnogo obavezivanja.

Naučite da kuvate

Vreme je najbolji pokazatelj za sve. Kako za vaše učenje kuvanja, tako i za vaše osamostaljivanje i u tom pogledu. U prethodnim redovima pojasnili smo da je neophodno napraviti spisak namirnica. Stoga, kada počinjete da učite kako se prehraniti do kraja meseca – krenite od novčanika. Shodno svojim mogućnostima, eksperimentišite sa hranom i svojim kulinarskim sposobnostima. Isprobavajte razne recepte za kolače i torte, pozovite prijatelje da vas ocene. Ukoliko se njima dopadne vaš eksperiment, stvar je rešena. Nije ništa komplikovano, samo je potrebna volja i bacite se na učenje – vaš stomak je u pitanju.

Hrabrost je vrlina

Biti nezavisan, kao što smo već napomenuli, nije lako. Potrebna je odlučnost i hrabrost za jedan ovakav korak. Ako ikada posumnjate u svoju odluku, prisetite se razloga koji vas je naveo na tu pomisao – da je vreme da živite sami. Možda će vam biti teško da priznate sebi da su roditelji doprineli toj odluci, i odrastanje – kao jedan od dovoljnih razloga da želite nezavisnost. Odreći se džeparca, kuvane hrane i toplog roditeljskog doma nije jednostavno, ali je neophodno. Kako biste svi bili zdravi, zreli ljudi koji će jednoga dana takođe imati svoju porodicu, samostalnost jeste prvi korak ka boljoj budućnosti. Koliko god voleli svoje roditelje, ne možemo večito ostati deca; možemo duhom, ali ne i intelektualno. Čovek je stvoren da bi napredovao, evoluirao, stoga napredujte, regresija je loše stanje u kojem danas mnogi žive. Probudite se iz kome, živite život punim plućima, na način koji vama odgovara.

-wannabemagazine.com

Preuzeto sa: hocu.ba