Korisno

Značaj fizičke aktivnosti za mentalno zdravlje

Brojna istraživanja dokazuju da vježbanje ima dosta prednosti i kada je u pitanju mentalno zdravlje. Zapravo, nije ni adekvatno um i tijelo posmatrati odvojeno – gotovo uvijek stanje našeg tijela odražavaće se i na našu psihu. Naravno, važi i obrnuto. U ovom tekstu objasnićemo koje benefite fizička aktivnost ima na mentalno zdravlje, te kako pomaže u prevazilaženju određenih psihičkih stanja. Stoga, radi celokupnog zdravlja organizma, preporučljivo je da imamo naviku da budemo fizički aktivni.

Fizička aktivnost i stres

Stres može biti akutan, srazmjeran nekom životnom događaju, ili hroničan, koji proističe iz stresnog načina života. U oba slučaja postoji velika šansa da će se na neki način odraziti na tjelesni nivo – izraženu mišićnu napetost (naročito u vratno-ramenom dijelu što dovodi i do bolova u leđima i/ili glavobolje), nesanicu, stomačne probleme, tahikardiju i slično. To sve dodatno iscrpljuje organizam. Fizička aktivnost može biti jedan od načina da se vaše stanje poboljša. Trčanje, plivanje, brzo hodanje, vožnja bicikla ili rolera dovešće do lučenja serotonina, endorfina i dopamina (hormona sreće i zadovoljstva), a to dalje do opuštanja mišića, zdrave iscrpljenosti i kvalitetnijeg sna. Inače, fizička aktivnost smatra se protektivnim faktorom za stres – osobe koje su redovno aktivne bolje se nose sa svim stresnim situacijama na koje nailaze.

Fizička aktivnost i anksioznost

Fizička aktivnost se pokazuje kao značajan faktor u tretmanu povišene anksioznosti. Budući da anksioznost može proizilaziti iz nagomilanog stresa, sve prethodno opisano važi i ovde. Dodatno, fizička ativnost će se pozitivno odraziti i na sveukupnu energičnost, zadovoljstvo, samopouzdanje, distanciranje od iracionalnih briga i racionalnije sagledavanje istih. Kod osoba sa socijalnom anksioznošću, fizička aktivnost može biti i dobar način za izlaganje socijalnim situacijama i upoznavanje novih ljudi. Kod osoba sklonih paničnim napadima, fizička aktivnost može biti dobra tehnika za aktiviranje simptoma koji inače postoje i u povišenoj anksioznosti uslijed povišenog adrenalina (ubrzan rad srca, pojačano znojenje, vrtoglavica, hiperventilacija). Na taj način dolazi do osvješćivanja i prihvatanja činjenice da ove senzacije nisu opasne, da se javljaju i nezavisno od anksioznosti, te da ne dovode do negativnih ishoda već da ih tokom anksioznosti i paničnih napada neprijatnim čini isključivo katastrofirajuća interpretacija.

Fizička aktivnost i depresija

Postoje istraživanja koja dokazuju da je efekat fizičke aktivnosti na osobe sa blažim oblicima depresije gotovo isti kao efekat antidepresiva (samo bez nuspojava). Osnova za to je, takođe, lučenje hormona sreće i zadovoljstva pod uticajem fizičke aktivnosti. Kada je u pitanju depresija, vježbanje je značajno i zbog struktuiranja vremena, preuzimanja odgovornosti za brigu o sebi, aktiviranja osjećaja korisnosti, redukovanja osjećaja bezvoljnosti, jačanja samopouzdanja, regulisanje nesanice i apetita. Oblici fizičke aktivnosti za koje se zna da mogu uticati na redukovanje nivoa anksioznosti i depresije su: plivanje, ples, joga, pilates. Takođe, i šetnja može imati terapeutski, relaksirajući efekat. Pravilno držanje, uravnoteženo disanje, ispravljena kičma i bivanje u sadašnjem trenutku (opažanje kako vaša čula reaguju na spoljašnje draži, dok negativne misli puštate da prolaze ne pridajući im značaj), znatno mogu poboljšati raspoloženje.

Fizička aktivnost i problemi u učenju

Fizička aktivnost pokazuje se kao dobar način za poboljšanje koncentracije i fokusa pažnje, što se dalje odražava i na kvalitet pamćenja i motivaciju. Također, utiče na razvoj moždanih ćelija i neuronskih veza pa se postiže pozitivan efekat na cjelokupno mentalno funkcionisanje svih generacija. Preporuka je, naročito tokom veoma stresnih perioda (ispitni rokovi, kraj polugodišta), pronaći makar malo vremena tokom dana za bilo kakvu fizičku aktivnost, i posmatrati je ne kao gubljenje vremena već kao ventil za stres, strah, i ostale negativne emocije koje se gomilaju, i koje, ako im ne damo taj ventil mogu početi da nas blokiraju.

Fizička aktivnost i bes

Svi smo nekada osetili potrebu kada se razbijesnimo da nešto udarimo. To znači da kroz nas u tim trenucima struji ogroman energetski naboj koji traži svoj izlaz i objekat ka kom će se usmjeriti. Konstruktivno otpuštanje ove energije iz tijela bilo bi upravo kroz fizičku aktivnost, i to onu koja aktivira što veći broj mišića u tijelu: kik boks, plivanje, tenis.

Kada kažemo fizička aktivnost, većina nas pomisli na naporne treninge u teretani, sate koje treba odvojiti za desetine kilometara trčanja i slično. Odmah se aktivira i uvjerenje: ,,Ja to ne mogu’’ što u startu može djelovati demotivirajuće. Sasvim je u redu i da 3-4 puta nedeljno odvojite po pola sata za vježbanje kod kuće, ili svakog dana po pola sata, sat za šetnju. U redu je i da ti intervali na početku budu 10-15 minuta, i da ih postepeno produžavate. Ako se budete trudili da izbjegavate prevoz uvijek kada možete i da tako prepješačite nekoliko kilometara – i tako ćete uraditi dobar trening. Bilo kakav pokret sam po sebi pozitivno će se odraziti na to kako se osjećate. Bitno je da ne odustanete i pre nego što počnete.

vaspsiholog.com

Preuzeto sa: hocu.ba