Ostalo

Izabrani pobjednici konkursa “Vratiće se ždralovi”

Nina Stanarević iz Banjaluke pobjednica je konkursa za idejno rješenje proizvoda sa motivom ždrala koji je objavio Centar za životnu sredinu, a u okviru konkursa nagrađeni su i radovi Mirele Ledenko iz Glamoča, Janje Bijelić iz Šamca i Petra Mihića iz Mostara. Rad koji je osvojio prvu nagradu biće otkupljen u više primjeraka u iznosu od 600 KM.

Cilj ovog poziva bio je da promovišemo Livanjsko polje koje je najveće plavno kraško polje na svijetu, a nekada je bilo specifično i po tome što su se u njemu gnijezdili ždralovi. Uslijed negativnih aktivnosti čovjeka u polju, “sunčeva ptica”, kako je ždral nazvan u egipatskoj mitologiji, prestala je da se gnijezdi u ovom kraju.

Prednost u konkursu smo dali materijalima koji su domaći, prirodni i odgovorno nabavljeni.

Nina je izradila svesku sa motivom ždrala tehnikom koja se zove “coptic”, odnosno koptik vidljivi uvez (nije sakriven ispod korica) bez korištenja ljepila (za uvez se koristio samo navoštani pamučni konac). Koptik uvez potiče iz 12. vijeka i nastao je kod etno-religiozne pravoslavne grupe Kopti u Egiptu. Sa izmjenama i modifikacijama se i dan-danas koristi. Unutrašnji papir je 100% pamučni papir. Takođe, sveska sadrži trakice akcentnog papira “Color Style recycling” recikliranog papira. Korice su napravljene od hrasta i nabavljene su kao ostatak materijala od jednog stolara.

“Moto i ideja vodilja pod kojom Studio Tisa posluje je da svjesno koristim što manje novih sirovina. Trudim se da koristim stolarske ostatke i da mi sam komad drveta bude inspiracija za proizvod”, istakla je Nina. Radovi koji nastaju u njenom Studiju Tisa dostupni su na ovom LINKU.

Iako je prvobitno predviđeno da budu nagrađena tri rada i to otkupom u iznosu od 600 KM za prvo, 400 za drugo i 200 za treće mjesto, stručni žiri je drugu i treću nagradu podijelio na tri rada koji će biti otkupljeni od autora u iznosu od po 200 KM.

Rad Mirele Ledenko (https://www.facebook.com/mirelinkreativnikutak/)

Rad Janje Bijelić (https://www.instagram.com/cijanjotipija/)

Rad Petra Mihića

Na konkurs Centra za životnu sredinu stiglo je ukupno 14 prijava, a realizovan je u sklopu projekta “Održiva budućnost slatkovodnog ekosistema Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini” u partnerstvu sa Ornitološkim društvom Naše ptice i fondacijom Euronatur, uz podršku DIMFE inicijative.

Ostale radove možete pogledati u galeriji.

https://czzs.org/izabrani-pobjednici-konkursa-vratice-se-zdralovi/

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu