Korisno

5 savjeta za uspjeh u pokretanju malog biznisa

Pokretanje malog biznisa je ogroman, ali isplativ poduhvat. Dio pokretanja malog biznisa je raditi stvari na način koji vam najviše odgovara, ali i malo smjernica može pomoći. Razmotrite ove savjete za pokretanje vlastite kompanije i po potrebi ih uključite:

  1. Prepoznajte svoje prednosti i slabosti

Svaki vlasnik malog biznisa ima određene vještine, sposobnosti, znanje i iskustvo koje mu daju prednost kada dođe vrijeme da osnuje posao i počne njime upravljati. Međutim, nijedan vlasnik malog biznisa nije toliko vješt da može biti stručnjak u svakom pojedinom procesu koji se odnosi na razvoj nove kompanije.

Iako ćete morati da nosite mnogo različitih šešira, posebno u najranijim fazama poslovanja, nemojte se previše opterećivati ​​predugo i ne očekujte od sebe da zaronite u veoma komplikovan zadatak bez prethodne obuke. Razvijte snažno razumijevanje svojih vještina i slabosti kako biste znali gdje najbolje usredotočiti svoju pažnju.

Nemojte se plašiti da naučite kako da se nosite sa novim odgovornostima i radnim opterećenjima – to je u suštini uslov za mala preduzeća koja rastu. Takođe ne treba da izbjegavate rad sa poslovnim partnerima, članovima porodice, zaposlenima, nezavisnim ugovaračima i drugima kako biste odgovorili na velike potrebe i osigurali da se važne brige uspešno rješavaju.

  1. Počnite s jednostavnim poslovnim planom i razvijajte ga prema potrebi

Jedna od prvih stvari koju treba da uradite kao vlasnik malog preduzeća je da izradite poslovni plan. Od vitalnog je značaja da razvijete ovaj suštinski dokument kako biste upravljali budućim radom i smatrali sebe odgovornim, ali je takođe važno da ne ulazite previše u dubinu tokom ranih faza razvoja vašeg koncepta. Saradnica ABC Newsa Tory Johnson rekla je da je jednostavan poslovni plan često najbolji pristup u početnim fazama razvoja vaše organizacije.

Kraći plan, oko jedne stranice ili 500-600 riječi, može vam dati smjer bez potrebe da odgovarate na pitanja koja neće imati rješenja predstavljena tek kasnije u procesu. Johnson je predložio da se fokusirate na svoje proizvode ili usluge, ciljno tržište i kupce, osnovne cijene i troškove i rad potreban da se koncept pretvori u stvarnost.

Kako posao napreduje i vaša ideja se približava stvarnim operacijama, možete proširiti svoj poslovni plan. Vremenom uključite preciznije procjene, stvarne troškove, dugotrajnije projekcije, izjavu o misiji, sažetak kompanije i druge elemente koji se obično vide u potpuno razvijenim dokumentima.

  1. Fokusirajte se na nešto što volite

To što imate strast prema nečemu ne znači nužno da je to vaša omiljena aktivnost ili vrsta posla svih vremena. To znači da se nećete brzo umoriti od vođenja te vrste posla, da vam se njegovi dijelovi dopadaju i, u idealnom slučaju, možete koristiti neku kombinaciju postojećeg znanja ili vještina vezanih za dijelove ili sve operacije u svoju korist .

Pronalaženje postojeće potrebe i njeno ciljanje glavni je element pokretanja uspješnog malog biznisa, bilo da se radi o pružanju računovodstvenih usluga drugim kompanijama ili otvaranju pekare. Spajanje te potrebe s nečim što vas uzbuđuje, zanima i motivira može dovesti do značajnog razvoja i povrata.

Ovaj savjet je relativno osnovni i najkorisniji kada odlučujete o tome koju vrstu posla započeti, a ne od pokretanja određenog koncepta. Usredsredite se na svoju strast rano i uparite je sa snažnim poslovnim planom kako biste sebi pružili najbolju šansu za stvaranje trajne i popularne organizacije.

  1. Razumjeti svoje ciljne kupce i postojeće tržište

Moguće je razviti odličan poslovni koncept i rasporediti ga u pogrešnom području. Zato je važno razumjeti oblast u kojoj želite da pokrenete svoj mali biznis, kao i svoje ciljne kupce. Ideja koja bi mogla dobro funkcionirati u velikom, gusto naseljenom području jednostavno možda neće postići broj kupaca koji joj je potreban u području s manje stanovnika.

Procjena tržišta za vaše proizvode ili usluge, traženje prisutnosti potencijalnih konkurenata i provođenje procjene kako će vaše poslovanje hipotetički funkcionirati, sve to može pokrenuti vašu ideju u pravom smjeru.

Također možete potražiti ideje i smjernice kod konkurenata i sličnih kompanija. Posjećivanje njihovih trgovina, pregled njihovih web stranica i marketinških materijala i druge inicijative za prikupljanje obavještajnih podataka mogu vam pomoći da popunite dijelove slagalice.

  1. Nemojte se bojati tražiti pomoć

Čak i kada je posao na pravom putu, neočekivani problemi i šanse za rast i poboljšanje mogu se brzo pojaviti. Rješavanje ovih problema i prilika je ključno za dugoročnu stabilnost i prosperitet.

Preuzeto sa: manager.ba