Vijesti

Banja Luka spremna za Svjetsko prvenstvo u raftingu: Na Vrbas dolaze rafteri iz 22 države svijeta

Banja Luka je spremna za najveći sportski događaj ove godine, Svjetsko prvenstvo u raftingu, koje će biti održano kako na rijeci Vrbas, tako i u Foči na rijeci Tara u periodu od 25. maja do 1. juna.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako je ovo jedan od najvažnijih i najvećih događaja, jer je u potpunosti povezan sa onim po čemu je naš grad prepoznatljiv.

-Mi smo svjesni šta je za nas predstavlja naša rijeka, naš Vrbas. Kada shvatite da je rafting kroz nekoliko godina postao nešto što je tradicionalno i porepoznatljivo za naš grad, onda nam je svima jasno o kakvom događaju se radi. Rafting je svakako nešto što je neodvojivo od našeg grada, od onog po čemu je naš grad prepoznatljiv – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Poručio je kako je Banja Luka i te kako prepoznatljiva po raftingu, te da svaki turista koji posjeti naš grad, iskoristi priliku da ode na rafting.

-Mi to treba da njegujemo, jer je to duša našeg grada i zato sve to za nas ima veliki značaj. Moja želja je da se lično i institucionalno predamo ovoj organiziaciji u potpunosti – poručio je on.

Portparol Svjetskog prvenstva u rafitngu, Mirna Samac, ističe kako timovi već dolaze u naš grad, te da nema sumnje da će ovo prvenstvo opravdati sva očekivanja, kako takmičara, tako i naših sugrađana, ali i turista.

-Pripreme su u punom jeku, ostalo je nekoliko sitnica koje treba da realizujemo. Što se tiče samih ekipa, već su počele da pristižu. Neke ekipe su već odradile treninge na Tari, a polako stižu i na Vrbas. U narednih nekoliko dana sve ekipe će de dođu, a ovih dana očekujemo dolazak i predstavnika Svjetske rafting federacije – rekla je ona.

Iskoristila je priliku da najavi spektakularnu ceremoniju otvaranja, koja je zakazana za četvrtak, 26. maj sa počekom u 21.00 čas kod zidina tvrđave Kastel.

-Možemo da kažemo da ovakva ceremonija otvaranja nije rađena nigdje u svijetu.. Sve će se dešavati na vodi, svi učesnici će biti dio ove ceremonije otvaranja. Ima tu mnogo detalja, nećemo ih otkrivati, zato i pozivamo sve da dođu i da prisustvuju ceremoniji – dodala je Mirna Samac.

Dodatno, iskoristila je priliku da pozove sugrađane da već u ponedjeljak, 23. maja sa početkom u 10.00 časova na Trgu Krajine, upoznaju maskotu Svjetskog prvenstva u raftingu, Čapija.

-Naš Čapi je obnovio perje, izrastao dooosta centimetara od prošlog prvenstva i sada je viši, ljepši i jaako uzbuđen jer misli da će on biti najvažniji na ovom prvenstvu – dodali su iz rafting kluba „Kanjon“.

Podsjećamo, Svjetsko prvenstvo u raftingu u R4 kategoriji, održava se od 25. maja do 1. juna u Banjoj Luci i Foči, odnosno na rijekama Vrbas i Tara, a u organizaciji rafting kluba „Kanjon“.

Na ovom prvenstvu učestvovaće ukupno 62 tima iz 22 države svijeta.

Kompletan raspored pogledajte OVDJE.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka