Teatar fest „Petar Kočić“ od 4. do 11. juna

Teatar fest „Petar Kočić“ biće otvoren 4. juna koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, najavljeno je iz ove ustanove kulture.

Planirano je da koncert ovog, novoosnovanog orkestra bude održan od 21 čas na otvorenom, ispred Narodnog pozorišta RS, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, koncert će biti održan u velikoj sali pozorišta.

– Slogan ovogodišnjeg festivala „Snaga zemlje“ proizašao je iz nekih tema i motiva kojima se bavimo na ovogodišnjem Teatar festu „Petar Kočić“, a istovremeno je ovo i osnovna smjernica našeg rada da kroz jake obrazovne institucije i razvijenu kulturnu scenu jačamo naš grad, ali i identitet naše države. Želja nam je i da najavimo koncert Simfonijskog orkestra koji će biti održan ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a povodom otvaranja Teatar festa, 4. juna. U samom procesu formiranja orkestra koji je još u toku veliku pomoć nam je pružila Branka Radošević-Mitrović, profesor Akademije umjetnosti u Banjoj Luci – kazala je v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić.

Kako je navela, takmičarski dio festivala počinje 5. juna izvođenjem predstave „Kaštel u jezeru“ Narodnog pozorišta iz Sombora, zatim slijedi Beogradsko dramsko pozorište i predstava „Cement Beograd“, 6, juna, dok je veče 7. juna rezervisano za Atelje 212 i „Petrijin venac“.

-Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada 8. juna će izvesti predstavu „Kod Večite slavine“, 9. juna će biti izvedena „Jugoslavija, moja dežela / Jugoslavija, moja otadžbina“, predstava u koprodukciji Gledališča iz Kopra i Pozorišta Prijedor, a posljednje festivalske večeri svoju predstavu „Šćeri moja“ odigraće Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice. Zatvaranje Festivala i proglašenje pobjednika biće održano 11. juna. Tokom svih festivalskih dana imaćemo prateći program koji će se dijelom realizovati u gradu, a dijelom u Pozorištu, o čemu ćete biti dodatno informisani – rekla je ona.

Prodaja paketa ulaznica za Teatar fest „Petar Kočić“ počela je juče, a pojedinačne ulaznice biće u prodaji od 25. maja.

Teatar fest nalazi se u ovogodišnjem Kalendaru kulturnih manifestacija grada Banje Luke.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka