Korisno

Savjeti za pokretanje TikTok kanala za redakcije

Prvi koraci za pokretanje kanala na TikToku za novinare i redakcije prema menadžerici društvenih mreža Shauni Rempel.

TikTok, društvena mreža za razmjenu videa, može koristiti novinarima i medijskim kućama za promociju, a iz Međunarodne mreže novinara (IJNET) sastavili su listu savjeta o tome na koji način početi i uključiti vašu redakciju u tu mrežu.

Shauna Rempel, menadžerica društvenih mreža na Univerzitetu Toronto Mississauga, kaže da je prvi korak da razumijete aplikaciju. Odnosno, TikTok ima algoritam koji nije hronološki, kao što je Twitter ili Facebook, tako da se objave u sekciji „za vas“ plasiraju na osnovu sadržaja koji korisnici vole da gledaju.

Rempel kaže da što više vremena korisnik provede na aplikaciji, to će biti tačniji algoritam. Dakle, to za vas znači da treba da se pobrinete da ostanete relevantni. Ona kaže i da nije potrebno mnogo pratilaca da biste postali viralni. Kao savjet, Rempel poručuje da koristite funkcije ugrađene u aplikaciju, kao što su naljepnice i efekti. TikTok prikazuje efekat i zvuk koji na kraju privlači korisnike koji traže isti sadržaj.

Napravite tim

Kako biste osigurali da vaša redakcija redovno objavljuje sadržaj na toj mreži, uspostavite tim fokusiran direktno na tu aplikaciju. Nakon što uspostavite tim, odredite svoje ciljeve uključujući koliko će vremena svaki član tima provesti na aplikaciji. Kako biste podijelili inspiracije i ideje, Rempel preporučuje korištenje Slacka – kanala za komunikaciju – koji bi trebao biti otvoren za sve članove redakcije.

Ističe i da je važno da budete fokusirani na ono što tražite. Provedite ne više od nekoliko minuta na aplikaciji da prikupite inspiraciju za svoj video. Glavni cilj je uklopiti TikTok u vašu dnevnu rutinu, a ne da to bude jedini zadatak na koji se fokusirate.

Pronađite sekciju

TikTok videi mogu spadati u određene kategorije kao što su na primjer sport, zabava, obrazovanje, a na osnovu ugla koji vaša kompanija želi i sadržaja koji ste u mogućnosti da proizvedete, odredite na koji način želite da sadržaj bude predstavljen.

Reporter Dave Jorgensen i vođa TikTok tima iz Washington Posta stvara komične skečeve, dok drugi mediji, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), naginju obrazovnom pristupu. Pronađite ono što najbolje funkcionira za vaš brend i fokusirajte se na to.

Pregledajte analitiku

Aplikacija vam omogućava da pratite svoj broj pratilaca i pregleda, pomažući vam da utvrdite sadržaj koji ima tendenciju da bude dobar na vašem kanalu.

“Ako rastete ali i zadržavate nove pratioce, i ako su vaši pregledi videa i stopa angažmana veći, to pokazuje da radite kako treba”, navela je Rempel.

Za inspiraciju i nove ideje o tome kako koristiti aplikaciju, pogledajte ovu listu izdavača i novinara na TikToku.

Izvor: IJNET

Preuzeto sa: media.ba