Ostalo

Fakultet političkih nauka – most između teorije i prakse

Nizom edukacija i dodatnog usavršavanja, a koji se odnose na stvaranje boljih uslova za školovanje budućih novinara i komunikologa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, napravljen je pravi most između teorije i prakse.

Tako se nastavno osoblje Studijskog programa novinarstvo i komunikologija, koji se izvodi na Fakultetu političkih nauka, trudi da adekvatno obuči studente za rad u medijima, ali i na drugim društvenoodgovornim pozicijama.

Shodno tome, studenti ovog studijskog programa u proteklom periodu učestvovali su na radionici ,,Istina o lažima: Digitalni medijski prostor i moć pripovijedanjaˮ u organizaciji EU Info Centra.

Tokom ovog događaja održanog u Banjoj Luci, studenti su zajedno sa višestruko nagrađivanim medijskim profesionalcima, kroz predavanja, diskusije i praktični rad, otvorili teme kao što su izvori informacija u novinarstvu, moderiranje sadržaja koji generišu korisnici, načini na koje proizvođač i potrošač utiču na medijsko okruženje i načini na koji potrošači prave izbor.

Bila je ovo ujedno i prilika da se analiziraju obilježja medijskog sistema u kojem rade novinari, medijske politike, nivo zakonske uređenosti u tradicionalnim i novim medijima. Studenti su najviše pitanja imali o integritetu u medijima, prijetnjama kojima su izloženi novinari, transparentnosti finansiranja medija i dezinformacijama. Zanimali su se i za govor mržnje, višak informacija i selekciju vijesti od strane novinara ali i medijskih konzumenata.

S obzirom na proširenje dosadašnjeg znanja studenata o temama kao što su: izgradnja naracije i strukture priče, promocija na vebu i multimedijalna produkcija, po okončanoj radionici, a u odnosu na sva novostečena znanja, pokazali su najveće interesovanje za dalje praktično usavršavanje u polju lične odgovornosti novinara, etičnosti novinske fotografije i foto-novinarstva.

Iz tih razloga je nedugo po okončanju radionice o medijima za studente Fakulteta političkih nauka upriličeno organizovano vođenje kroz retrospektivnu izložbu Goranke Matić ,,Iskustvo u gužviˮ, postavljeno u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci.

Studente je kroz izložbu vodila Lana Pavlović, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja ih je upoznala sa karijerom Goranke Matić, dugom četiri decenije, i njenim radom na poziciji urednika fotografije u listovima ,,Vremenuˮ, ,,Politici” te ,,Radio-televiziji Srbije”. Takođe, prikazano je i iskustvo u umjetničkoj i reportažnoj fotografiji Goranke Matić, gdje su studenti mogli ispratiti razvoj fotografije kao medija, redefinisanje profesije novinarstva i foto-reporterstva.

Rad u medijima

Za primjenu znanja iz novinarstva, studentima je ukazana prilika da stečena znanja tokom četvorogodišnjeg školovanja konkretizuju kroz praktičan rad u medijima.

Naime, u sklopu predmeta Upravljanje i uređivanje u medijima omogućena im je praksa u različitim medijima, kako bi se upoznali praktičnim radom u medijima. Tokom obavljanja prakse, studenti iz prve ruke uviđaju koje vještine su potrebne novinarima, te kako različite teme mogu ispričati na uvjerljiv i etičan način.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci