Korisno

5 savjeta kako da stvoriš novu kreativnu naviku

Kreativnost je dobra za tvoju dušu. Za tvoje srce. Za tijelo i mozak. Uz sve vrijeme, koje provodiš na društvenim mrežama i internetu, beskrajna inspiracija je svuda oko tebe. Možeš vidjeti radove umjetnika širom svijeta, pročitati inspirativne citate i zaviriti u nečiji dom. Međutim, gledanje kreativnih stvari, ne znači da si kreativna osoba. Tek kada počneš nešto stvarati svojim rukama, srcem i umom, osjetićeš koliko je dobar osjećaj, izraziti se kroz svoju kreativnost.

Kreativnost smanjuje stres, povećava nivo sreće, povećava rješavanje problema i razvija inovativno razmišljanje. Jača tvoj imunološki sistem i snižava nivo kortizola, što je dobro u današnje vrijeme, kada ljudi rade kao da ne znaju za pauzu.

Emotivno ti pomaže, razvija znatiželju, prisutnost i povezanost sa svakodnevnim životom, naglašavajući moć sadašnjeg trenutka. Nakon pročitanih svih ovih prednosti koje donosi kreativnost, spremi se da naučiš, kako da započneš vlastitu kreativnu naviku. Donosimo ti 5 koraka, kojima možeš pokrenuti svoje kreativno putovanje i uvesti kreativnost u svaki dan svog života.

Dobra organizacija i skladištenje

Mogućnost da opušteno sjediš i polako se uklučuješ u neki kreativni proces je ključno kod stvaranja umjetnosti. Prikupi sve materijale – olovke, markere, bojice, papire – zatim ih organizuj prema vrsti i pronađi prikladno mjesto, gdje češ početi da razvijaš svoj kreativni hobi.

To može biti tvoja kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba. Drži kistove, olovke i markere u vazama i posudama na radnoj površini, kao prelijepi podsjetnik da je vrijeme da stvoriš nešto divno svojim rukama. Ostale alate spremi u ormar i ladicu, negdje gdje će ti biti lako dostupni, kada ti dođe inspiracija.

Podesi alarm i nemoj pretjerivati

Započni sa kratkim malim dnevnim dozama kreativnosti. Neka to na početku traje 10-15 minuta dnevno i potrudi se da svaki dan bude u približno isto vrijeme. To može biti ujutro uz prvu kafu ili čaj, na poslu u vrijeme pauze ili predveče pred odlazak na spavanje.

Na početku radi na papiru manjeg formata. Manje veličine su pristupačne, pregledne i lako se ispune u kratkom vremenu. Dakle, započni sa malim koracima. Jednostavno i rasterećeno. Započni već danas.

Uživaj u procesu, a ne samo u rezultatu

Cilj svakodnevne prakse, ili bilo koje kreativne navike, je uživanje u tom procesu. Kao što do sada znaš, kreativna praksa povećava radost i svrhu, te poziva na vezu i promišljanje. Ublažava tjeskobu i smanjuje stres. Umirujući svoj um i usredsređujući se na proces, svakodnevno ćeš proživljavati trenutke radosti i zabave, koji će se prenijeti na ostatak tvog dana. To je poenta. Što se tiče samog ishoda, na početku bi mogao biti pomalo strašan. Drugi put bi već mogao biti odličan. Ali, bitno je da znaš da poenta nije u njemu. Fokusiraj se na proces i benefite, koje umjetnost donosi.

Praksa neka bude prioritet

Ostvariti redovnu praksu, pored svih ostalih stvari sa dnevne to-do liste, ključni je momenat za novu naviku. To se posebno odnosi na kreativne navike, koje je potrebno povezati sa emocijom, koju želiš da stvoriš ovim kreativnim procesom. Da li je to ljubav? Uživanje? Zabava? Mir? Za čim god tragaš u životu, uvedi to u svoju kreativnu praksu. Odaberi materijale, boje i inspiraciju koji podstiču tu emociju kod tebe.

Proučavaj, istražuj, „posuđuj“ ideje

Na početku će ti se možda sjedenje ispred praznog papira bez konkretne ideje, učiniti pomalo zastrašujuće, odbojno i neprivlačno. Zato, gledaj da uvijek oko sebe imaš izvore inspiracije i da čitavo okruženje bude kreativno, kako bi proradila i tvoja mašta.

Počni na Pinterestu čuvati omiljena umjetnička djela. Fotografiši sve oko sebe što ti se čini interesantno i inspirativno. Prirodu, arhitekturu, ljude, oblike, boje, uzorke i materijale i sve ostale sitnice, koje svakodnevno srećeš, ali ne doživljavaš na pravi način.

Uči, čitaj, istražuj onaj dio umjetnosti i stvaranja, koji te zanima. Zapamti raspored, oblik, ali i osjećanje koje određena stvar izazove kod tebe i upotrijebi sve naučeno i doživljeno u stvaranju svog malog umjetničkog djela.

Sakupljaj podmetače, markice, salvete, tkanine, kartice, magazine – sve što te može inspirisati na tvom maštovitom umjetničkom putovanju.

Vremenom ćeš shvatiti koji stil ti odgovara, u čemu se dobro snalaziš, a šta bi bilo bolje da zaobiđeš. Vidjećeš kako će ti samopouzdanje i sloboda rasti sa svakim novim projektom.

Ovo je igra u kojoj je dozvoljeno poslužiti se tuđim idejama kao inspiracijom. Samo, pobrini se da ti ovo ne postane redovna životna navika. Svako od nas je jedinstven, takav kakav je. Svako od nas je i kreativan, svi smo rođeni da stvaramo. Potrebno je samo naučiti, kako tu kreativnost ispoljiti. Počni odmah, šta čekaš?

Srećno!

Izvor: brit.co

Preuzeto sa: ultra.ba