Vijesti

Ne propustite priliku: Budite dio jedinstvene regionalne manifestacije „Noć tvrđava“

Tvrđava Kastel godinama unazad bila je središte najljepših i najvećih kulturnih događaja, a 29. i 30. aprila ona je prvi put domaćin regionalne kulturno-turističke manifestacije „Noć tvrđava“.

Mnogo je razloga da u naredna dva dana posjetite banjalučki dragulj i budete dio ove jedinstvene manifestacije, u okviru koje je priređen raznovrstan program prilagođen različitim generacijama i interesovanjima.

Sve posjetioce, u petak i subotu očekuje interaktivno putovanje kroz istoriju, radionice za djecu, kao i koncert Gradskog tamburaškog orkestra.

Svi zainteresovani imaju priliku da 29. aprila na jedan interaktivan način obiđu tvrđavu Kastel, gdje će u pratnji turističkog vodiča slušati priče o istoriji, kulturi, ali i brojnim, manje poznatim, zanimljivostima. Priču će pratiti eksponati, umjetnici, te radovi kreativnih Banjalučana.

Obilazak interaktivnih punktova biće održan u tri termina:

14.00 časova
16.00 časova
18.00 časova

Toga dana, možete posjetiti i Izložbu umjetničkih radova i istorijskih eksponata u terminu od 14.00 do 20.45 časova, nakon čega vas pozivamo da od 20.45 časova uživate u muzici Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka koji će izvoditi muzičke numere domaće i strane kinematografije.

Sa željom da im približimo dašak bogate istorije koju kriju zidine tvrđave Kastel, sljedeći dan, 30. april, posvećen je našim najmlađim.

Mališani će imati priliku da uče konjičke vještine, izrađuju vitešku opremu od kartona, da na jedan dan postanu arheolozi, ali i dobiju zanimljiv crtež oslikan na koži. Oba dana posjetioci će moći da se fotografišu u jedinstvenoj scenografiji koja oslikava način života u srednjem vijeku.

Četiri ineraktivne radionice koje će se održati u sljedećim terminima:

10.00 Konjičke vještine – gdje će djeca naučiti pravila ponašanja sa konjima, uz mogućnost da se oprobaju u jahanju;

10.00 Oslikavanje lica – postalo je popularno posljednjih godina, a mi ćemo mu dodati srednjovijekovni duh;

11.00 Arts & Crafts – drevni vitezovi i njihove borbe inspiracija su za dječiju igru, a radionica koju smo pripremili prava je prilika da vaši mališani samostalno naprave svoje prve viteške rekvizite;

11.00 Mladi arheolog – ovo će biti posebno zanimljiva aktivnost za djecu koja obožavaju istraživanje ili uživaju u igri tragača.

Takođe, i u subotu možete posjetiti izložbu umjetničkih radova i istorijskih eksponata od 10.00 do 12.00 časova.

Pored Banje Luke, program su pripremili i tvrđava Đurđevgrad u Zvorniku, Srednjovjekovni grad Sokolac u Bihaću, dvorac Vranduk u Zenici, te dobojska tvrđava Gradina.

Nosilac projekta, koji je podržan kroz program Interreg IPA CBC Hrvatska – BiH – Crna Gora, je JU Tvrđava kulture Šibenik, a partneri su Grad Banjaluka, Grad Karlovac i Opština Bar.

Sve dodatne informacije možete da pronađete na zvaničnom sajtu projekta nightoffortresses.org , a podatke o manifestaciji na tvrđavi Kastel potražite na društvenim mrežama Grada.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka