Korisno

Deset savjeta koji će vam pomoći da budete bolji student

Studentski život sa sobom nosi mnogo lijepih trenutaka, ali i dosta stresnih situacija i problema koje otežavaju da se akademska karijera privede kraju. Predstavljamo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći ne samo da postanete bolji student, već i da naučite kako pronaći vrijeme za provod, zašto je važno suočiti se sa neuspjehom i kako usmjeriti nervozu u pozitivnom pravcu.

1. Upoznajte kolege
Dok čekate predavanja ili ispite u velikim hodnicima fakulteta, sprijateljite se sa kolegama. Postizanje dobrih ocjena u velikoj mjeri će zavisiti i od konekcija koje ste uspostavili tokom studija, a najverovatnije će vam biti od velike koristi i tokom profesionalne karijere.

2. Stvorite rutinu
Neka vam učenje postane rutina, nešto kao pranje zuba ujutro i tada će sve ići lakše jer vaš mozak bolje funkcioniše kada učestalo prima nove informacije, jer na taj način brže apsorbuje ono što učite.

3. Obavezno idite na prvo predavanje
Mnogi ga smatraju samo uvodom u neki predmet i prema tome, nevažnom stvari. Međutim, upravo to prvo predavanje može vas nadahnuti i dati dodatnu motivaciju za pohađanje ostalih predavanja.

4. Upoznajte svoje profesore
Istraživanja su pokazala da glavni razlog neuspešnog uspostavljanja i razvoja odnosa studenata sa profesorom jeste upravo odsustvo volje ili otpora kod studenata – čak 90 procenata. Pokušajte da razgovarate i da upoznate svoje profesore u prvim danima studiranja jer će vam polaganje kasnije biti mnogo lakše.

5. Fakultet je težak ukoliko ga vi takvim sebi učinite
Ovo ćete učiniti ako ste odlučili doći na fakultet samo zato da bi se odvojili od roditelja i ne odvajate nikakvo vrijeme i trud za predavanja, čitanje ili učenje.

6. Dobar plan + disciplina = slobodno vrijeme za zabavu
Možete se dobro zabaviti ako vam ostane vremena, odnosno ako se dobro organizujete pri obavljanju fakultetskih dužnosti.

7. Slobodno budite nervozni
Sasvim je OK probuditi se u četiri sata ujutro ili uopšte ne spavati noć pre ispita i razmišljati o tome da li ste sve naučili i da li ćete uraditi sve tačno. Nemojte se zbog toga odmah ljutiti na sebe.

8. Pad je ponekad neizbježan
Nemojte se upoređivati sa drugima i mjeriti svoj uspjeh ili neuspjeh sa ostalim studentima. Ako padnete nemojte to shvatiti kao strašnu stvar, već se odmah fokusirajte na sopstvene ciljeve kako bi poboljšali sami sebe i kako ne biste došli u sličnu situaciju.

9. Uspjeh je uvijek stvar više faktora
Budite skromni i zadovoljni položenim ispitima. Shvatićete da je ponekad čak i 6-ica na ispitu jedan korak više ka diplomi i završetku studija.

10. Fakultet je težak. Život je težak. Budite hrabri ali i realni prema sebi
Ako želite da uspijete i postignete rezultat koji se cijeni, budite sigurni da će to zahtijevati i određenu žrtvu i ne mala odricanja.

-studomat.ba

Preuzeto sa: hocu.ba