Vijesti

Banja Luka prvi put domaćin „Dunavskog biznis foruma“

Banja Luka je prvi put domaćin „Dunavskog biznis foruma“, 11. po redu, koji je danas u Kulturnom centru „Banski dvor“ okupio brojne učesnike iz zemlje i cijelog regiona.

Tako će na ovom jednodnevnom forumu, koji je organizovan u okviru obilježavanja Dana grada, biti održano više panel diskusija o temama: „Digitalizacija kao generator novih poslova“, „Ruralni turizam“, „Zelena energija – održivi razvoj i životna sredina“ i „Poslovna infrastruktura – tehnološki park“.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovaj forum značajan, prije svega, jer uvezuje gradove i omogućava razmjenu iskustava iz različitih oblasti.

-Ono što je posebno značajno jeste da radimo na poboljšanju poslovne klime u našem gradu i na tom polju idemo u dobrom pravcu. Imamo nekoliko prijedloga za investicije i od toga ne odustajemo, pa smo tako srpemni da ulažemo značajna sredstava u poslovne zone i da ih proširujemo – kazao je gradonačelnik.

U oblasti zelenih gradova, kako je kazao Banja Luka je počela sa realizacijom ideje najvećeg gradskog parka, posvećuje se pažnja zelenim oazama poput Banj brda i Trapista, te da je prošlu jesen zabilježena najveća sadnja u zadnjih 20 godina.

-Kada govorimo o turizmu, Banja Luka je dobila prvo dajak pristanište. Jedini imamo takvu vrstu čamca i rijeke, i to dvoje smo spojili na jedno mjesto. Kada je riječ o onome po čemu je Banja Luka prepoznatljiva, idemo u tom pravcu da u narednim godinama dobijemo obnovljen hotel Palas, prvi vidikovac na Banj brdu, uređujemo centar grada i novu Gospodsku, od Kastela planiramo napraviti ustanovu, urediti kuću Milanovića i Sokolski dom…- naveo je gradonačelnik.

U oblasti digitalizacije takođe je dosta planova, a prema njegovim riječima – Banja Luka će tokom ljeta dobiti pametna stajališta na 40 lokacija u okviru reforme javnog prevoza, ide se u pravcu digitalizacije Skupštine Grada, ali i drugih projekata u toj oblasti za koju su sredstva sa pola miliona povećana na milion KM.

Svoj doprinos Forumu daće i gradonačelnici gradova pobratima Banje Luke kroz primjere dobre prakse, koji su ostvarili u svojim jedinicama lokalne samouprave.

Jedan od tih gradova jeste Sremska Mitrovica čija je gradonačelnica Svetalana Milovanović istakla da se taj grad u posljednju deceniju naglo razvio, čime su smanjili stopu nezaposlenosti na ispod četiri odsto.

-Pored infrastrukture, obrazovanja i turizma jedna od stvari na kojoj radimo jeste ekologija i prvi smo u Srbiji otvorili reciklažno dvorište, uz pomoć partnera. U planu nam je pošumljavanje, posebno industrijskih zona i da pravimo tzv. linijske parkove. Otvaramo i treću industrijsku zonu – navela je ona.

Ono što karakteriše Sremsku Mitorvicu, kako je kazala – jeste i brza administarcija odnosno rješavanje zahtjeva investitora u vezi sa svim pitanjima.

Istakla je da su i oduševljeni gostoprimstvom i samom čistoćom grada Banje Luke, istučići da svakako od Banje Luke imaju mnogo toga za naučiti.

Mario Milanović direktor Gradske razvojne agencije kazao je da forum, koji se inače održava u Novom Sadu, a ove godine prvi put u Banjoj Luci – okupio gradonačelnike i načelnike lokalnih zajednica iz zemlje i regiona, te predstavnike razvojnih agencija i privrede.

-Na dnevnom redu su četiri interesantne i značajne teme za razvoj generalno ekonomije i društva. Imaćemo i panele sa stručnjacima iz ovih oblasti i tako ćemo imati priliku da čujemo, ali i razmijenimo brojna iskustva i nove modele razvoja – kazao je on.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka