Vijesti

Veče dubrovačke poezije: Studenti filologije odgovorno prema zlatnom periodu Dubrovnika

U sklopu manifestacije Dani studenata na Filološkom fakultetu u Banja Luci je održano ,,Veče dubrovačke poezije”. Ovo veče nije okupilo samo ljubitelje pisane riječi, već i one koji su htjeli čuti i naučiti nešto više o periodu renesanse i baroka u Dubrovniku. 

Bojana Kovačević, Sanja Mikić, Milica Polić, Milica Popović, Danica Mijović, Zorana Marić, Jelena Raca, Nikolina Erak, Bobana Simić, Đurđica Jeftić

Pripremila: Tijana Trklja

Originalnom scenografijom, kostimografijom i tematski povezanim stihovima, studentkinje srbistike i rusistike su kazivale stihove dubrovačkih pjesnika renesanse i baroka. Od Šiška Menčetića  do  Ignjata Đurđevića prikazana je raznolikost motiva i ljepota jezika dubrovačke književnosti. 

U uvodnom izlaganju, Jelena Raca, studentkinja master studija srpskog jezika i književnosti, navela je sve bitne elemente književnosti ova dva perioda, sa posebnom osvrtom na ljubavnu poeziju.

  • Ljubavna poeziju je već uveliko prisutna u stvaralanštvu prvih dubrovackih petrarkista, Šiska Menčetića i Džora Držića. Iako su tragovi Petrarkinog kanconijera uveliko uticali na formiranje kanconijera ljubavne lirike Šiška Menčetića i Džora Držića, ipak su dubrovacki pisci, ne samo ovi, već i svi naredni, svojim jezikom, prisustvom patrijarhalnog duha, pominjanjem svog Grada i hrišćanskim glasom uspjeli da naprave svoj, sopstveni lik i okvir.

Ideal ženske ljepote na samoj večeri je prikazan kroz lik Dubrovčanke, Cvijete Zuzorić. Za ovu lijepu, oštroumnu i obrazovanu Dubrovčanku i Tin Ujević je zapisao: ,,… ona živi i u stihovima ne samo starih dubrovačkih već i naših novijih pjesnika”. Njen lik na orginalan način je prenijela studentkinja druge godine srbistike Bobana Simić.

 

Dubrovnik je od samog svog osnivanja bio veza izmedju Istoka i Zapada, a dubrovačka književnost je okupila sva velika imena svoga perioda. Upravo zbog značaja i važnosti ove književnosti, Jelena Raca je i imala želju da organizuje veče posvećeno starom Dubrovniku i dubrovačkoj književnosti. Budući da, kroz dosadašnja organizovanja večeri književnosti, studenti (osim onih koji studiraju srpski jezik i književnost) nisu imali priliku da se upoznaju sa ljepotom i raznolikošću ovog perioda. 

  • Nadam se da smo uspjeli približiti ambijent starog Dubrovnika kao i period najveceg cvjetanja njegove knjizevnosti.

Publika je oduševljeno pozdravila studentkinje koje su na krajnje originalan način pripremile samo veče. Svi prisutni su na kraju večeri, kao znak pažnje, ali i podsjećanja dobili razglednicu Dubrovnika sa porukom Miloša Crnjanskog: ,, Dok je nad celom zemljom magla i sneg, dovoljno je da kažem sebi: ,,Sad je u Dubrovniku sunce”, pa da osetim kako me iz daleka greje.”