Korisno

CANVA ZA POČETNIKE – Uz ove početne savjete i trikove zavirite u svijet grafičkog dizajna!

U svijetu oglašavanja putem društvenih mreža i u nekolicini istih ili sličnih postova svakodnevno je neophodno publici ponuditi nova, drugačija i autentična rješenja oglašavanja i distribuiranja sadržaja. U ovom članku donosimo vam nekoliko početnih smjernica za uspješno kreiranje vizuala u Canvi koji će vaše oglašavanje na društvenim mrežama učiniti autentičnim i pažnje vrijednim.

Canva je jedan od besplatnih programa za grafički dizajn i kreiranje vizuala za društvene mreže. Prilagođena je početnicima, ali i profesionalcima. Canvi možete pristupiti na dva načina putem web pretraživača ili jednostavnim preuzimanjem aplikacije za Android i iOS uređaje. Uglavnom, preporučujemo da Canvu koristite online putem web pretraživača jer nudi niz pogodnosti, a i puno jednostavnija je za početni rad.

Ono što je potrebno da uradite na samome početku jeste da odredite dimenzije svog vizuala. Canva vam nudi već gotova dimenziona rješenja tako da ukoliko radite vizual za društvene mreže dovoljno je da odaberete već gotove veličine i pristupite svijetu dizajniranja.

Najvažnija karika za rad je svakako radna traka koja vam pruža niz mogućnosti i budi vašu maštu za kreiranje vizuala koji su vam potrebni.

• Predlošci (eng. Templates) – predstavljaju već gotove dizajne, one koje vam Canva nudi za različite prigode, praznike ili neke posebne prilike. Ukoliko nemate inspiraciju kako bi trebao da izgleda vaš vizual, neki od već gotovih možete preuzeti i iskoristiti za svoje potrebe. Ali, može vam poslužiti i kao inspiracija za kreiranje spostvenih.

• Elementi (eng. Elements) – prostor u kome se nalaze sve korisne alatke koje vam mogu poslužiti da što bolje oblikujete svoj dizajn. Tu možete pronaći linije, oblike, grafička rješenja, fotografije, videozapise i sve što će vam koristiti u ispunjavanju zamišljenih kreativnih rješenja.

• Prijenosi (eng. Uploads) – ako pak želite personalizirati svoj dizajn, dodati svoju fotografiju ili drugi medijski zapis jednostavnim korištenjem ove opcije radne trake možete dodati svoj medijski zapis i ubaciti ga u svoj dizajn.

• Slike (eng. Photos) – koliko puta vam se desilo da preuzmete određenu fotografiju sa web pretraživača, a ona nakon preuzimanja ne ispuni očekivanja i izgubi kvalitet? U ovom prostoru radne trake nalazi se mnoštvo kvalitetnih fotografija na svaku temu koja vam je potrebna, dovoljno je da traženi pojam ukucate u pretraživač.

• Tekst (eng. Text) – vjerovatno jedna od važnijih stvari vašeg vizuala, tekstom želimo reći sve ono što fotografijom, oblikom, u tom trenutku nismo mogli, stoga iskoristite na stotine različitih fontova da vaša ideja bude i vidljiva i čitljiva.

• Pozadina (eng. Background) – obično prva alatka koju koristimo u kreiranju vizuala, prilika da damo taj početni momenat našoj ideji i zamisli bilo da se radi o jednostavnom pozadinskom rješenju u jednoj boji ili složenim mozaičnim pozadinama.

• Logotipovi (eng. Logos) – prostor u kojem spremate lgootipove svojih kompanija, udruženja ili organizacija, kako biste ih mogli lahko pronaći svaki put kada radite određeni vizual.

Sve ono što vam je u nastavku neophodno za kreiranje vizuala jeste da prepustite mašti na volju, da se igrate sa vašim vizualima i pronađete put da svoju ideju prenesete svojoj publici. Nakon što budete gotovi, jednostavnim klikom preuzmite vaš vizual i podijelite ga na vašim društvenim mrežama. Uživajte u plodovima svog kreativnog rada uz program koji će vaše ideje pretočiti u stvarnost.

-Autorica: Emina Šehić

Preuzeto sa: hocu.ba