Vijesti

Otvara se “Daun kafe” u centru grada

“Posao dobija 12 kuvara i konobara”

U “Daun sindrom centru” Banjaluka pri kraju su pripreme za otvaranje prvog ugostiteljskog objekta u gradu u kojem će kuvari i konobari biti osobe sa Daunovim sindromom.

Potvrdio je ovo direktor “Daun sindrom centra” Banjaluka Zoran Jelić i dodao da će ovaj kafić-slastičarna biti otvoren krajem aprila u centru grada.

– Konobari i kuvari u ovom kafiću biće mladići i djevojke sa Daunovim sindromom koji su prošli rehabilitacioni program “Pain” i stekli ove vještine – kazao je Jelić i dodao da će biti zaposleno 12 osoba sa Daunovim sindromom.

Istakao je da su za njih socijalni kontakti najvažniji.

– Javnost je uvidjela da su to najprije ljudi pa tek onda osobe sa Daunovim sindromom. Ovaj kafić i šansa za zaposlenje za njih i njihove porodice imaće nemjerljiv značaj – rekao je Jelić.

Istakao je da je ovakav projekat poseban jer će za svoj trud i rad biti adekvatno nagrađeni.

– Za njih je veoma značajno da se osjećaju društveno korisno. Zamislite osjećaj kada budu nagrađeni i kada dobiju platu. Ono što želimo je da ovo iskustvo prenesemo na sve gradove u Srpskoj, da im se otvori mogućnost da budu društveno korisni i da se konačno sruši stigma o osobama sa Daunovim sindromom – kazao je Jelić.

Osim ovoga u “Daun sindrom centru” imaju još dosta planova. U aprilu putuju u Prag gdje će biti organizovana projekcija filma “Neki novi Brodvej”. Tom prilikom biće potpisan i sporazum sa češkom organizacijom koja okuplja lica sa Daunovim sindromom.

– Ovo ostvarenje prati šest mladih osoba sa Daunovim sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju polaznice škole glume, a istovremeno ruše predrasude o mogućnostima i sposobnostima osoba sa ovim sindromom – naglasio je Jelić za Glas Srpske.

Pojasnio je da je Banjaluka postala svojevrsna nastavna baza za studente defektologije koji borave sa osobama sa Daunovim sindromom.

Banjalučanin Vanja Omerkadić student je završne godine na Fakultetu defektologije, a planira da po završetku studija i radi u “Daun sindrom centru”.

– Pruža nam se prilika da pomažemo osobama sa Daunovim sindromom, a kroz svakodnevni rad sa njima omogućićemo im sve što zaslužuju da bi se osjećali društveno korisnima – rekao je Omerkadić.

Preuzeto sa: srpskainfo.com