Događaji

Javna debata: Rad kao društveno dobro

Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže na javnoj debati Rad kao društveno dobro – refleksije pandemije na položaj radništva u BiH, koja će se održati 20. aprila sa početkom u 12 sati u Muzičkom paviljonu Staklenac.

Debatu organizujemo u saradnji sa Radničkom solidarnosti u BiH, a na debati će predstavnici sindikata, novinari, aktivisti i ekonomisti govoriti o položaju radništva i sindikalnom djelovanju u protekle dvije godine koje su ostale obilježene pandemijom COVID -19 i postpandemijskom periodom.

Novinari_ke Radničke solidarnosti u BiH i aktivistice Oštre Nule nizom analiza i podcasta zajedno sa sindikalnim predstavnicima analizirali su brojna kršenja radničkih prava, neadekvatne, nedosljedne i spore odgovore vlasti i poslodavaca na novonastalu situaciju.
Protekle dvije godine su obilježili štrajkovi i protesti nezadovoljnih radnika_ca širom BiH, sudski sporovi na kojima su se morala ostvarivati temeljna prava garantovana zakonima o radu u oba Bh. entiteta, niz problema vezanih za restrukturiranje javnih preduzeća u RS-u, zamiranje socijalnog dijaloga, zabrana sindikalnog organizovanja u niskoprofitabilnim industrijskim granama od strane poslodavaca.

Period iza nas obilježila je i vidna feminizacija siromaštva, pa je opšti utisak da se teret tada najavljene, a sada jasne ekonomske krize nastojao i nastoji prebaciti na teret radnika_ca u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina kao zemlja male, periferne ekonomije sada se suočava s dodatnim izazovima, a usložnjena politička situacija i činjenica da se nalazimo u izbornoj godini prijeti da radnička prava dodatno potisne na marginu.

O navedenim temama razgovaraćemo s Mirkom Šerbedžijom, predsjednikom Samostalnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, Goranom Čamdžićem, predsjednikom Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Željeznica RS, Zoranom Pavlović, ekonomskim analitičarem, Huseinom Oručevićem, novinarom i građanskim aktivistom i Slađanom Tomićem, novinarom. Javnu debatu će moderirati novinarka i građanska aktivistkinja Gordana Katana.

Preuzeto sa: Instagram @ostra_nula