Takmičenja

VIRAL hackathon ovog proljeća poprima regionalni karakter

Više od 60 mladih osoba u maju 2021. godine imalo je priliku da se kroz tri hackathona u Banjaluci, Mostaru i Nikšiću uvjeri u važnost praktične primjene znanja stečenih kroz fakultetsko obrazovanje. Kroz hackathone, organizovane kroz projekt VIRAL sufinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus + program, studenti su tokom 48 sati radili na rješavanju problema s kojima se susreću preduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Godinu dana poslije projektni partneri s ponosom najavljuju novo izdanje VIRAL hackathona!

Regionalni hackathon ove godine organizuje se uz podršku Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA), a održat će se od četvrtka, 12.5. do subote, 14.5.2022. godine u njihovim prostorijama. Ponovno će učesnici kroz 48 sati, uz pomoć iskusnih mentora raditi na razvoju softverskih i hardverskih rješenja za izazove poljoprivrednog sektora. Kroz program će imati priliku čuti i različite govornike i uspješne preduzetnike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentovati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.

Hackathoni su se posljednjih godina pokazali kao izvrstan alat za jačanje vještina studenata, učenje, umrežavanje i druženje, a upravo u ovome leže neke od ključnih razloga zašto se prijaviti. Prijave će biti otvorene od četvrtka, 21.4. do nedjelje, 24.4.2022. godine do 23:59h, a do tada svi zainteresovani mogu pogledati atmosferu koja je vladala u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću. Uskoro više informacija o broju takmičarskih ekipa, te načinu prijavljivanja.

Hakaton se organizuje kroz projekat VIRAL koji je finansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus + program. Cilj projekta je da uveže i poboljša saradnju između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu IKT rješenja u poljoprivrednom sektoru. Pored Inovacionog centra Banja Luka, projekt implementiraju Univezitet u Banja Luci, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, IPC Tehnopolis, INTERA Tehnološki Park i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Preuzeto sa: ICBL