Vijesti

Sedmica umjetnosti otvorila vrata humanosti u banjalučkoj Gimnaziji

Učenici banjalučke Gimnazije nakon dvije godine pandemije i zabrane okupljanja, organizovali su „Sedmicu umjetnosti 2022“, kao jubilarni peti trofej jednog humanog projekta. Umjetnost i humanost je okupila gimnazijalce da zajedno sa svojim profesorima pripreme večeri različitih  vrsta umjetnosti sa ciljem da prikažu mlade talente, a od prikupljenog novca pokriju troškove ekskurzije svojim drugarima. Ovaj humani gest iza koga stoje mjeseci rada, suza i smijeha u holu banjalučke Gimnazije otvoren je dramskim večerima i trajaće pet dana.

Jubilarna, peta po redu Sedmica umjetnosti drugačija je od prethodnih, jer će ove godine po prvi put u Gimnaziji u sklopu večeri vizuelne umjetnosti biti izveden performans, dok će poetsko veče okupiti mlade pjesnike čiji radovi su se našli u prvoj zajedničkoj zbirci poezije ,,Poetika snene mladosti“.  Samosvjesni, kreativni i vrijedni banjalučki gimnazijalci ne samo da će predstaviti svoj talenat na večerima, koje su ciklično raspoređene u periodu od 11. do 16. aprila, već su svoju kreativnost pokazali i na humanitarnom bazaru. Profesorica likovne kulture, Sandra Dukić, koja je jedan od kordinatora ove aktivnosti posebno je istakla Proljećni bazar.

–          Ove godine, odlučili smo da pokrenemo proljećni bazar. Učenici su donirali knjige, odjeću, obuću, ručne radove. Sav prikupljeni novac ide u fond za učenike koji sebi ne mogu platiti ekskurziju. Ono što nismo prodali to će se donirati.

Profesorica Dukić kaže da je odziv na bazaru bio sjajan,i da su imali kupce i mimo profesora i učenika škole. Ona dodaje da im je želja da proljećni bazar bude tradicija ove manifestacije, gdje se prilog do sada prikupljao kroz ulaznice za večeri muzike, drame, poezije, plesa.

Za svakoga od učenika koji je učestvovao na bilo koji način u Sedmici umjetnosti, ona će nositi poseban pečat i lijepo sjećanje na gimnazijske dane, jedana od ovogodišnjih izlagača biće i maturantkinja društveno-jezičkog smjera, Bojana Škribić, čije će fotografije biti izložene na večeri vizuelne umjetnosti.

–          Drago mi je što će se moji radovi naći na zidovima naše škole i što uopšte imamo mogućnost da svoje radove podijelimo sa svim profesorima, učenicima i drugim posjetiocima Sedmice umjetnosti. Za mene je ovo prlijep projekat, gdje svako od nas ima priliku da iskaže svoje emocije kroz različite oblike umjetnosti. Ja sam ljepotu prirode i igre boja iskazala kroz fotografije.

Đorđe Božić koji se našao među deset učenika koji su učestvovali u organizaciji cijele manifestacije, ističe da je posebno ponosan na trud, marljivost i predan rad kojim su svi zajedno išli ka tome da Sedmica umjetnosti bude organizovana najbolje što je moguće. Njihov rad, nesebična ljubav i energija okupila je 150 izlagača, mladih umjetnika, gimnazijalaca, koji su se predstavili kroz različite vrste umjetnosti.

–          Za nas je Sedmica umjetnosti mnogo više od sedam dana i zaista ulažemo mnogo truda, rada, suza i smijeha kako bismo ostvarili zacrtani cilj. Ove godine Sedmica umjetnosti je okupila oko 150  mladih umjetnika, gimnazijalaca, što pokazuje da umjetnost u našoj školi ima priliku da opstane i živi kroz sljedeće generacije. Osim kvalitetne i predane organizacije, Sedmica umjetnosti rađa nove ljubavi i prijateljstva koja traju za čitav život.

Pripremila: Tijana Trklja