Ministarstva

Veća zainteresovanost učenika za deficitarna zanimanja

​„Prepoznati su napori da se upisuju zanimanja za kojima je privreda iskazala potrebu. Pozitivno su djelovale i stimulativne mjere Vlade Republike Srpske koje se odnose na stipendiranje deficitarnih zanimanja u lokalnim zajednicama“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić nakon sastanka sa predsjednicima aktiva direktora srednjih škola sa kojima je razgovarala o realizaciji upisa u srednje škole i pripremama za narednu školsku godinu.

Ministar Natalija Trivić istakla je rezultati upisa u srednje škole do sada pokazuju manje interesovanje učenika za gimnaziju, te da je veće interesovanje za zanimanja koja su u vezi sa upotrebom novih tehnologija u drvopreređivačkoj, metalskoj i tekstilnoj industriji.

„U narednoj školskoj godini učenici srednjih stručnih i tehničkih škola praktičnu nastavu obavljaće u većem obimu kod poslodavaca, jer je izmjenama Zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju definisano da obim učeničke prakse u kompanijama može biti najmanje u obimu od 25 odsto“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Pozvala je sve poslodavce i direktore srednjih škola da obave razgovore i dostave informacije koliko je ugovora potpisano sa poslodavcima u vezi sa izvođenjem plaćene učeničke prakse.

Naglasila je da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske planira da nastava počne u školskim klupama, 1. septembra. „Ne snimamo onlajn nastavu, ali pripremićemo mjere ako epidemiološka situacija bude nalagala drugačije. S obzirom da smo veoma uspješno provodili nastavu na daljinu, naši nastavnici i učenici su spremni da to bude jedna od opcija“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je da će za sva nova zanimanja koja su učenici upisali biti urađeni novi programi za prvi razred. „Dostavili smo planove za svih 106 zanimanja s ciljem da promjene budu samo u stručnom obrazovanju sa povećanjem časova prakse“, istakao je Damjanović i najavio reformu gimnazije za 2021. godinu.

Podsjetio je da u srednjim stručnim školama imamo 106 zanimanja i 14 struka, te da su urađeni standardi za 54 zanimanja na osnovu profila zanimanja koje je uradila poslovna zajednica, a da će preostali biti urađeni do oktobra.

Predsjednik aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić rekla je da su prosvjetni radnici u prethodnom periodu imali veoma teške i kompleksne zadatke koje su veoma uspješno riješili. „Kada je u pitanju reforma obrazovanja svi smo otvoreni za saradnju i očekujemo da od 1. septembra krećemo nesmetano sa nastavom“, rekla je Pisićeva.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture