Konkursi

Poziv vizuelnim umjetnicima: Prijavite radove na konkurs “Balkan bez uglja u 2036. godini”

Centar za životnu sredinu poziva vizuelne umjetnike (grafičke dizajnere, studente umjetničkih akademija i fakulteta i sve druge kreativce) da se prijave na javni konkurs za vizuelni prikaz na temu “Balkan bez uglja u 2036. godini”. Konkurs je otvoren od 04. aprila do 16. maja 2022. godine.

Zašto “Balkan bez uglja 2036.”?

Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se na energetskoj prekretnici. Dekarbonizacija do 2050. godine predstavlja imperativ za postizanje ciljeva iz Zelene agende za Zapadni Balkan. Ovaj proces podrazumijeva prelazak ekonomije sa fosilnih goriva na održive obnovljive izvore energije.

Alijansa “Evropa bez uglja” zalaže se za prestanak korištenja uglja do 2035. godine i prelazak na 100% obnovljivi scenario. Zemlje u Evropi su na pola puta do zatvaranja svojih termoelektrana na ugalj do ovog perioda. Zemlje Zapadnog Balkana su u težoj poziciji, prvenstveno zbog velike ovisnosti o uglju i neplanskog djelovanja po pitanju energetske tranzicije.

Pored toga, neupitno je da će u predstojećem periodu doći do oporezivanja emisija ugljen-dioksida (CO2) i u našem regionu. Ukoliko vlade ne preduzmu konkretne korake povodom prestanka korištenja uglja, takse će drastično uticati na naše živote. Što prije pređemo na proizvodnju energije iz čistih izvora, prije ćemo ostvariti koristi od energetske tranzicije, a negativne posljedice po životnu sredinu i cjelokupno društvo biće umanjene.

Primarni cilj poziva jeste umjetnički prikaz vizije energetske budućnosti zemalja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo*, Sjeverna Makedonija).

Vizuelni umjetnici će ovim putem na kreativan način predstaviti ličnu viziju navedene problematike. Upravo zbog toga se i postavlja pitanje umjetnicima: “Kako vi vidite Balkan u 2036. godini?” Da li nam se crno piše, ili je budućnost ipak svijetla?

Vizualizacijom dopiremo do svijesti građana, institucija i ostalih interesnih grupa, što je i jedan od ciljeva kampanje.

Kampanja ”Stop prljavoj energiji – budućnost je obnovljiva” ima za cilj da skrene pažnju građana, stručnjaka, nadležnih institucija i drugih društvenih aktera na zabrinjavajuće stanje životne sredine i neodrživost postojećih energetskih sistema u Bosni i Hercegovini.

U isto vrijeme, kampanja ima za cilj podizanje svijesti o negativnim aspektima energije iz uglja sa zdravstvenog, ekološkog i ekonomskog aspekta, te promociju održivih energetskih sistema baziranih na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Specifikacije i tehnikalije

  1. Nema ograničenja u pogledu tehnike, bilo da je riječ o crtežu, slici, grafici, kolažu, digitalnoj umjetnosti ili grafičkom dizajnu.
  2. Konkurs je otvoren za kreativce starije od 18 godina.
  3. Svaki autor ima pravo da pošalje najviše 2 rada.
  4. Autori proizvoljno uz radove mogu da pošalju kratak opis rada, do 400 karaktera.
  5. Radovi treba da budu A3 formata – horizontalno.
  6. Radove dostaviti u digitalnom formatu.
  7. Radovi treba da budu u RGB color mode 300dpi.
  8. Na konkurs se mogu prijaviti samo originalni radovi koji nisu ranije objavljivani.
  9. Rok za slanje radova je 16. maj 2022, 23:59h.
  10. Radove, uz popunjen obrazac, dostaviti na e-mail adresu: konkursi@czzs.org, pod nazivom konkurs_balkan_bez_uglja_2036.
  11. Za naziv fajla koristiti: Ime_Prezime.
  12. Radovi koji podstiču mržnju ili bilo koji drugi vid nasilja i diskriminacije biće automatski diskvalifikovani.
  13. Konkurs je međunarodnog karaktera i otvoren je za umjetnike iz cijelog svijeta.

Žiri i nagrade

Presudni faktori prilikom odabira najboljih radova odnosiće se na umjetnički kvalitet radova, uspješno i jasno usklađivanje tematike i vizuelnog sadržaja, originalnost i inovativnost.

Radovi koji uđu u užu selekciju biće objavljeni u publikaciji, štampani na cekerima i promo materijalima. Tokom juna će biti organizovane izložbe u Banjoj Luci, Beogradu i Sarajevu.

Stručni žiri će dodijeliti tri novčane nagrade: prva nagrada u iznosu od €300, druga nagrada u iznosu od €200 i treća nagrada u iznosu od €100.

Odluku o nagrađenim radovima žiri će donijeti najkasnije do 23. maja 2022. godine. Rezultati će biti objavljeni na web stranici i društvenim mrežama Centra za životnu sredinu.

Organizator zadržava pravo da odabrane i nagrađene radove koristi u svrhe izrade publikacije, štampanja na cekerima i promo materijalima i projektne kampanje.

Prijavljivanjem na konkurs, autori postaju saglasni da se rad može koristiti za promociju i štampu radova u svrhu izložbe i naknadnih promotivnih aktivnosti vezanih za kampanju.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu da dobiju slanjem upita na email adresu: konkursi@czzs.org, sa naznakom “Balkan bez uglja – 2036”.

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu