Ministarstva

Insistiraćemo na interaktivnosti i upotrebi novih tehnologija u nastavi

​„Kombinacija tradicionalnog oblika učenja, interaktivne nastave i upotreba novih tehnologija u nastavi je model po kojem će se razvijati obrazovanje u Republici Srpskoj“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić nakon sastanka sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih škola.

Govoreći o pripremama i planovima za početak nove školske 2020/2021. godine, ministar Natalija Trivić istakla je da se u novoj školskoj godini očekuju inovirani nastavni planovi i programi, digitalizacija udžbenika, jedinstvena digitalna platforma u svim osnovnim školama i veća upotreba informacionih tehnologija, stimulativno okruženje, kao i primjena metoda interaktivnog učenja.

„Interaktivnost u nastavi podrazumijeva, pored elektronskih dnevnika i e učionica, i uvođenje digitalnih udžbenika koji će imati primjenu u učionici. Nastavnici će biti obučeni da kroz interaktivnu nastavu omoguće učenicima da budu aktivni učesnici u nastavi i da svoja znanja na času stiču i posredstvom modernih tehnologija“, istakla je ministar Natalija Trivić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je da će biti doneseni inovirani nastavni planovi i programi, te da će učenici prve trijade u novoj školskoj godini nastavu počinjati sa petnaestominutnim vježbanjem, pored redovnih časova fizičkog vaspitanja i obrazovanja.

Naglasio je da će učenici imati mogućnost da biraju i fakultativne predmete koje će izučavati u skladu sa svojim talentima i interesovanjima, poput kaligrafije, domaćinstva ili mladih istraživača.

Predsjednica aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda navela je da će od nove školske godine, a u skladu sa 21. vijekom, učenici na jedan stimulativan, interaktivan i sasvim moderan način pratiti nastavu i sticati i usvajati nova znanja.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture