Intervju

Dajana Ćuk, slikarka za MladiBL: Uvijek ćete više simpatija dobiti ako se bavite nekim drugim poslom

Dajana Ćuk rođena je 1999. godine. Završila je Osnovnu školu „19. april„ u Derventi, zatim srednju Tehnološku školu na smjeru likovni tehničar u Banjoj Luci. Akademiju umjetnosti upisuje 2018. godine na smjeru slikarstvo i trenutno je apsolvent.

Fotografija ustupljena portalu MladiBL

Ova mlada i ambiciozna slikarka prošle godine oduševila je banjalučku publiku svojom prvom samostalnom izložbom pod nazivom „Međuprostor“ i to sve zahvaljujući galeriji Udas. „Priliku da izlažem u galeriji Udas stekla sam kao dobitnica konkursa koji je galerija raspisala. Publici sam predstavila svoj prvi ciklus slika, na kojima su se nalazile scene enterijera. Slike su nastale za vrijeme pandemije korona virusa i na njima sam opisivala svoj lični doživljaj prostora u kome sam svakodnevno boravila“ , kazala je Dajana.

Fotografija ustupljena portalu MladiBL

„Još u osnovnoj skoli sam imala interesovanja za crtanje što je primjetio moj tadašnji nastavnik likovne kulture Vujadin Malešević, koji se i založio da upišem srednju umjetničku školu u Banja Luci. Po završetku srednje škole 2018. godine, odmah sam se odlučila na upis na Akademiju umjetnosti u Banjaluci“ , te dodaje da tokom četiri godine provedene u tom “svijetu umjetnosti” shvata da je to njen poziv i da je to nešto čime želi da se bavi.

„Što se tiče umjetničkih korijena u mojoj porodici, ne mogu reći da ih nema”, kaže kroz razgovor za portal MladiBL. “Sa očeve strane gotovo svi imaju osjećaj i dar za umjetnost, međutim, svi su uplovili u sasvim druge profesije, tako da sam ja prva koja se odlučila profesionalno baviti tim poslom“, objašnjava Dajana.

Fotografija ustupljena portalu MladiBL

Kažu da su dvije stvari karakteristične kod slikara. Jedni vole da stvaraju uz muziku, dok drugi vole da rade u potpunoj tišini. „Definitvno pripadam grupi umjetnika koji stvaraju uz muziku, ne trpim tišinu i samoću. Muzika me pokreće i na taj način proces mog stvaranja prelazi u neku drugu dimenziju“, ističe mlada slikarka.

Fotografija ustupljena portalu MladiBL

Kaže da tehnika koja odgovara njenom senzibilitetu je definitivno akril. „Budući da je moj izraz ekspresivan i ne trpi tehnike koje zahtjevaju dug proces sušenja i slično“, a dodaje da trenutno radi na drugom ciklusu slika na kojima se nalaze figurice iz kinder jaja. „One imitiraju događaje iz svakodnevnog života i stanja u kojima se čovjek nalazi tokom života. Tako da, što se tiče inspiracije, crpim je svuda oko sebe i u sebi“.

Fotografija ustupljena portalu MladiBL

Kroz razgovor nam je otkrila da nema omiljenog slikara, jer ne bi mogla da se odluči za jednog. „Rekla bih da su to ekspresionisti, moj rad se razvija ka tome i mogla bih reći da od njih učim“, navodi ona.

„Prepreke sa kojima se susreću mladi umjetnici su uglavnom nerazumijevanje,  pogotovo na ovim prostorima. Uvijek ćete vise simpatija dobiti ako se bavite nekim drugim poslom“, a kaže da kada su planovi i želje u pitanju – „idem postepeno“. „Sve zelje mi istovremeno postaju ciljevi, a sve ciljeve polako ostvarujem“.

„Po završetku akademije imam u planu upisati master, najvjerovatnije u Srbiji. Do tada želim da realizujem i svoju drugu samostalnu izložbu. Nadam se jednoj samostalnoj u Derventi i smatram da naš grad trebamo što više kulturno – umjetnički da oživimo“, rekla je Dajana za kraj razgovora.

Pripremila: Nataša Gavur