Korisno

Kako poboljšati memoriju

Brojne studentske obaveze zahtjevaju da održavate i pažljivo čuvate svoju najkorisniju i najvažniju alatku: memoriju. Pogledajte kako poboljšati memoriju.

Pred vama je deset korisnih savjeta kako da poboljšate memoriju i svoj intelektualni kapacitet.

-Radite vježbe

Fizičkom aktivnošću ne održavate u kondiciji samo svoje mišiće, već i mozak. Kako biste dobro funkcionisali i fizički i mentalno, morate da budete u formi. Vježbanje snabdijeva vaš mozak dovoljnim dozama kiseonika, što će vam omogućiti da lakše pamtite.

-Ne prepuštajte se stresu

Oslobađanje od stresa, ili pak njegovo redukovanje, jedan je od najvažnijih zadataka svakog studenta. Ako već ne možete da izbjegnete stres u potpunosti, barem naučite kako da ga savladate. Stres uzrokuje anksioznost i depresiju što direktno ugrožava normalno funkcionisanje mozga, a samim tim i vaše pamćenje.

-Spavajte dovoljno

Neophodan uslov za dobru memoriju svakako je dobar san. Naučno je dokazano da 7-8 sati neprekidnog sna pospješuje našu memoriju. Tokom sna, naš mozak obrađuje i sređuje informacije koje smo usvajali tog dana. Stoga, neophodno je da dozvolimo našem organizmu da nesmetano prođe kroz sve faze neophodne za njegovo normalno funkcionisanje sljedećeg dana.

-Ne pamtite ako ne morate!

Često je mnogo korisnije, a i mnogo pametnije, zapisati sve ono što nam je bitno. Nemojte da trošite memoriju na pamćenje nevažnih podataka. Imajte rokovnik koji će vas podsjećati da treba da platite račune, izvadite iskaznicu za prevoz, itd. „Moždane vijuge” čuvajte za važnije zadatke.

-Slušajte muziku

Sprovedena istraživanja pokazala su da je za poboljšanje memorije veoma korisno slušati muziku koju volimo. Veoma zanimljiva činjenica jeste da možemo da se prisjetimo gradiva koje smo učili uz muziku ukoliko se prisjetimo tonova te pjesme.

-Hranite se pravilno!

Već znate da je veoma važno da redovno uzimate sve obroke. Međutim, za dobru memoriju, ključno je da uzimate namirnice koje „hrane mozak”. Za poboljšanje memorije preporučuju se: šargarepa, riba, orasi, grah, špinat.

-“Crtajte” svom mozgu

Kako biste pomogli svom mozgu da zapamti ono što želite, počnite da crtate prilikom učenja. Crtajte grafikone, šeme, različite simbole, tekst podvlačite markerima ili hemijskim olovkama različitih boja. Trenirajte svoju memoriju vizuelnim pamćenjem.

-Budite predavač

Naučna istraživanja su pokazala da ćemo lakše zapamtiti ono što učimo ili čitamo ako ga izgovaramo naglas. Naročito je korisno da obnavljate naglas gradivo u završnoj fazi učenja.

-Igrajte se!

Različite društvene igre (igranje šaha, karata, itd), sudoku, ukrštene riječi i čitanje poboljšavaju vašu memoriju i djeluju blagotvorno na mozak. Vi ćete se na taj način opustiti i razonoditi, a mozak ćete održavati aktivnim, tako da će on biti spreman za „novu porciju učenja”.

-Doručkujte dobro i zdravo

Doručak je najvažniji dnevni obrok i zato ga nikako ne smijemo „preskočiti”. Kako bi vam ovaj obrok obezbjedio dovoljno energije, potrebno je da sadrži i jedno jaje. Jaje je veoma korisno za mozak budući da sadrži antioksidante koji štite neurone, vitamin B, a stvara i omega-3 masne kiseline koje blagotvorno djeluju na rad nervnih ćelija.

–studentskizivot.com

Preuzeto sa: hocu.ba