Vijesti

Besplatni udžbenici za djecu iz višečlanih porodica

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Sonja Davidoviće, rekla je da Ministarstvo porodice, omladine i sporta od 2007. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, te je do sada za više od 18.700 kompleta udžbenika izdvojeno 2.250.000 KM.

Budžetom za ovu godinu za besplatne udžbenike planirano 250.000 KM. Svake godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture potpisuju protokol kojim se definišu zajedničke obaveze kada je riječ o nabavci udžbenika.

“Cilj projekta je da se pomogne roditeljima, ali i nagrade odlični učenici da bismo ih motivisali da postižu još bolje rezultate”, rekla je Davidovićeva.

Za besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike od trećeg do devetog razreda koji su treće i svake naredno dijete u višečlanim porodicama Vlada Srske će za ovu godinu izdvojiti tri miliona KM.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić navela je da bi, prema trenutnim podacima za školsku 2020/21. godinu, trebalo obezbijediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i 9.450 učenika drugog razreda, te 10.275 učenika iz porodica sa troje i više djece.

“Za to je potrebno oko 2,5 miliona KM, a budžetom je planiran veći iznos zbog učenika pobjednika republičkih takmičenja”, rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare.
Ona je dodala da ima informaciju od Saveza opština i gradova Srpske da će jedan broj jedinica lokalne samouprave obezbijediti udžbenike za djecu iz socijalno ugroženih porodica, a u skladu sa mogućnostima.

Preuzeto sa: Ministarstvo porodice, omladine i sporta