Ostalo

Jačanje zapošljivosti mladih kroz neformalno obrazovanje

Bosna i Hercegovina, zemlja sa neusklađenom industrijom i obrazovnim sistemom, je i područje neizvjesnog tržišta rada koje čini mlade razočaranim i nezadovoljnim, a pogotovo one koji se nađu u ulozi osobe koja nakon završenog formalnog obrazovanja krene u potragu za prvim zaposlenjem. Mnogo prepreka se tada nađe na njihovom putu i obično nesigurnost, anksioznost i stigma koju proces zapošljavanja u našoj državi nosi sa sobom sprječavaju mlade da iskoriste svoj puni potencijal u potrazi za poslom.

Upravo neformalno obrazovanje u tom kontekstu može pružiti odgovor i podršku mladima. Pohađanjem odgovarajućih programa mladi mogu, prije svega, naučiti tehničke vještine pisanja CV-a, motivacionog pisma, mailova i istraživanja tržišta. Pored toga mladi imaju mogućnost da, kroz metode bazirane na principima neformalnog obrazovanja, rade na razvoju vještina i sticanju kompetencija, koje će im osigurati prednost u odnosu na druge kolege.

Udruženje za razvoj i podršku mladih Plus Ultra je u periodu od 11 – 14. marta 2022. godine održalo trening “Vještine zapošljivosti”, a koji je realizovan u sklopu projekta Youth4Youth – Empowering young people through youth organizing, podržanog od strane Američke ambasade kroz BOLD program malih grantova. Na treningu je učestvovalo 20 mladih osoba, gdje su imale priliku da upravo kroz neformalno obrazovanje, rade na pripremi za izlazak na tržište rada.

Fokus u tom procesu je bio na tri segmenta koji su se pokazali ključnim za izgradnju kompetencija mladih. Prvi segment obuhvata izgradnju kohezije grupe. Kroz teambuilding aktivnosti i dijeljenje ličnih iskustava i stavova učesnici se prije svega međusobno upoznaju i kreiraju atmosferu pogodnu za učenje i usvajanje novih znanja. Naredni korak, koji je jedino moguć u sigurnom okruženju jeste normaliziranje strahova i anksioznosti za koje mladi obično smatraju da ih samo oni imaju, te da je to pojava koja ne bi trebala da im se dešava.

Ključno je mladima prikazati da su i trema i strah sasvim normalne pojave i da se mogu prevazići radom na sebi (ili određenim vježbama). Štaviše, osobe koje intervjuišu potencijalne zaposlenike sigurno očekuju da neko kome je to prvi intervju ima takvu vrstu treme. Kada mladi uvide da strahovi koji su se krili u njima nisu karakteristični samo za njih, te da ih drugi vršnjaci mogu razumjeti, ali i da ih predstavnici kompanija tokom intervjuisanja razumiju, stvara se prostor za učenje i izgradnju novih kompetencija i vještina. Kroz edukativne sesije na temu pisanja CV-a, motivacionog pisma, poslovne komunikacije i razgovora za posao se mladi pripremaju na sam proces koji ih vodi do prvog zaposlenja i time osnažuju. Proces koji je bio nepoznat i stran im se približava na njima prilagođen način, te prepreke koje su ranije bile tu više ne percipiraju na isti način.

Udruženje Plus Ultra također smatra da je trening od četiri dana samo početak i osnova, te da bilo kakav ozbiljan rad sa mladima zahtjeva posvećenost tom procesu duži vremenski period. Upravo zbog toga svi učesnici treninga “Vještine zapošljivosti” nastavljaju sa mentorstvom na individualnoj osnovi kako bi imali podršku u primjenjivanju stečenih znanja u praksi.

Podrška nevladinog sektora u oblasti zapošljivosti mladih je veoma bitna i nadamo se da mladi te šanse prepoznaju i iskorištavaju. Ukoliko vas zanima trenutno stanje u BiH u kontekstu zapošljivosti mladih preporučujemo vam da pročitate studiju “STUDY ON YOUTH EMPLOYMENT IN THE WESTERN BALKANS” koju možete pronaći na ovom linku. Kontekst BiH je opisan na stranicama 108 do 137.