Vijesti

Za život žena: Prvi interaktivni sajam za ekonomsko osnaživanje žena

„Interaktivni sajam za ekonomsko osnaživanje žena“ okupio je u Domu omladine brojne preduzetnike i institucije koje će tokom dana svim zaintersovanim sugrađankama prezentovati svoju kadrovsku politiku poslovanja, prilike i otvorene radne pozicije.

Ovo je još jedan u nizu događaja organizovanih u okviru kampanje „Za život žena“, a pored toga u sklopu sajma održana je i panel diskusija na temu „Prava žena u oblasti rada i zapošljavanja“.

Ovim događajima u Domu omladine u ime Grada Banje Luke prisustvovale su i predstavnice Kabineta gradonačelnika.

– Grad Banja Luka se ove godine uključio u kampanju i podržao sve dosadašnje aktivnosti od borbe za prava žena, zdravlje žena, borbe protiv nasilja nad ženama, kao i jednog važno segmenta a to je ekonomsko osnaživanje žena. Mi smo danas ovdje, kako bismo pokazali da se borba za prava žena ne vodi pukim saopštenjima, već je potrebno da to činimo suštinskim i konkretnim radom – poručila je savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikacije Gradske uprave Tanja Vukomanović.

Savjetnica gradonačelnika je pojasnila da je Grad Banja Luka već preduzeo odrđene korake, te da je u proteklom periodu zaposlio nekoliko žena iz Sigurne kuće, a kako je istakla, ova praksa će biti nastavljena i u budućnosti, jer sistemska podrška ne smije izostajati.

-Za razliku od drugih institucija i nivoa vlasti, Grad Banja Luka ne bježi od problema, već se aktivno uključuje u njihovo rješavanje – zaključila je Vukomanovićeva.

Interaktivni sajam organizovala je uz podršku Grada, Fondacija „Udružene žene“ u saradnji sa Preduzetničkim centrom, čiji je zadatak bio da dovede preduzetnike na ovaj sajam – poručila je Maja Miljević iz Preduzetničkog centra.

Pojasnivši da je broj žena preduzetnica u Evropi veoma nizak, ona je poručila da se iskreno nada da će ovakve aktivnosti doprinijeti boljem položaju žena u poslovnom svijetu, te da će Banja Luka postati primjer kako žene mogu biti uspješni lideri.

Maja Miljević je takođe rekla da Preduzetnički centar svakodnevno sprovodi aktivnosti, okuplja preduzetnike i pomaže im da prevaziđu određene izazove, kao i da su obezbijeđeni i određeni vidovi finansijske podrške za pokretanje start – ap biznisa za mlade do 30 godina, te programi za podršku ženama preduzetnicama.

Sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković poručio je da ova organizacija zalaže za zaštitu ali i unapređenje prava radnika, a kroz to svakako i prava žena u radno-pravnom odnosu.

On je pojasnio da su najveće povrede prava žena iz oblasti radnih odnosa i dalje prava na porodiljsko odsustvo, ugovori na određeno vrijeme i sl, te da se u narednom periodu treba težiti da se spriječe kršenja ovih prava.

Izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić rekla je da je ovo prvi interaktivni sajam za ekonomsko osnaživanje žena u našem gradu, s ciljem da poslodavci predstave svoje kadravske politike i ponude otvorene radne pozicije kako ženama koje su pretrpjele nasilje, tako i drugim nezaposlenim ženama.

– Ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje primarni je uslov da žene koje trpe nasilje napuste nasilnu zajednicu i nastave normalan život – poručila je Ivićeva, dodavši da je ovim sajmom dat doprinos da se jedna ovako značajna tema stavi u javni prostor – poručila je Ivićeva.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka