Vijesti

Predstavljen novi Program raspodjele subvencija preduzetnicima sa područja Banje Luke

Novi koncept dodjele subvencija zvanično je predstavljen velikom broju zainteresovanih preduzetnika, koji su imali mnogo toga da čuju u toku prezentacije, koja je održana u Gradskom pozorištu „Jazavac“.

Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je preduzetnicima porčio rekao da imaju susretljive ljude u gradu, koji žele pomoći.

-Ideja je da ova naša komunikacija bude interaktivna. Mi ne možemo da napravimo najsavršeniji model bez vas, a samo sa vašim učešćem možemo da idemo prema jednom zacrtanom cilju – rekao je gradonačelnik.

Kako je istakao, kroz ovaj program predstavljeno je mnogo inovacija, te otklonjeno dosta nedostataka.

-Ključno je da mi radimo sa vama. Svjesni smo da postojeći programi nisu najsavršeniji, a mi takve programe ne želimo. Sada imamo veliki iznos, milion i 200 hiljada KM i sve želimo da uložimo u vaše poslove. Mi vama možemo pomoći, ali i vi morate biti dovoljno uporni da bi bili uspješni, a mi ćemo vam biti vjetar u leđa – rekao je on.

Ovlašteni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni i ekonomski razvoj Aleksandra Simić rekla je da resorno Odjeljenje ne može znati sa čime se preduzetnici u gradu suočavaju bez da im oni to sami kažu.

-Ne možemo poznavati vaše probleme, sa čime se borite, bez da nam vi to prezentujete. Prije pripremanja ovog programa uradili smo mnogobrojne analize i istraživnja, identifikovali niz nedostataka i odlučili da nešto mijenjamo – rekla je ona.

Poručila je da će svi preduzetnici morati da predstave svoj poslovni plan kada budu aplicirali za subvencije.

-Ukoliko ne znate da napravite poslovni plan, obezbijedili smo obuke. Omjer sufinansiranja je 70:30, dakle grad daje 70 posto sredstava, a preduzetnik mora da uloži 30 odsto vlasitih sredstava. Grad sufinansira opremu koja je potrebna za pokretanje posla – poručila je ona.

Predstavnici Gradske razvojne agencije, od pet predviđenih vrsta subvencija, posebno si predstavili tri, odnosno subvencije za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje), subvencije za povećanje produktivnosti i podršku izvozu te subvencije za razvoj receptivnog turizma.

Težnja Grada i Gradske razvojne agencije jeste da preduzetnicima i privrednim društvama, koja ostvare pravo na subvenciju, nastave pružati besplatnu stručnu i konsultantsku podršku i nakon dodjele subvencija, a sa ciljem prevazilaženja poslovnih barijera sa kojima će se poslovni subjekti susretati te pomoći da kontinuirano unapređuju poslovanje.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka