Vijesti

Pridruži se: Uredimo naš grad

Velika proljećna akcija uređenja grada počinje naredne sedmice i svi sugrađani, kompanije, škole, zajednice etažnih vlasnika, mjesne zajednice, organizacije i udruženja pozvani su da se aktivno uključe i daju doprinos uređenju i ljepšem izgledu svojih životnih i radnih prostora, ulica i naselja.

Pod sloganom “Čisto lice grada” tokom cijelog proljeća nadležne gradske službe koordinirano će sprovoditi različite aktivnosti, poput: uklanjanja kabastog i drugog otpada, čišćenja i pranja, saniranja oštećenja na saobraćajnicama, košenja, proljećne sadnje, uređenja skverova, sanacije „divljih“ deponija, obnove komunalne opreme poput dječijih igrališta, klupa, autobuskih stajališta…

Svim ovim aktivnostima biće obuhvaćene sve mjesne zajednice, a počinje se od centralnih ka prigradskim i seoskim naseljima,

-Ove godine, akcija uređenja grada biće dosta šireg koncepta i time različita u odnosu na dosadašnje akcije kada je sugrađanima bilo omogućeno da na određenim lokacijama odlože kabasti otpad. Cilj je da uključimo sugrađane, udruženja građana, zajednice etažnih vlasnika, savjete mjesnih zajednica jer nam je želja da podižemo svijest, razgovaramo o samom upravljanju otpadom i bavimo se uređenjem grada – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, koja je i koordinator ove akcije.

Kako je pojasnila, akcija započinje u mjesnim zajednicama Centar 1 i 2.

-Objedinili smo po dvije mjesne zajednice i u svakoj od njih ćemo provoditi različite aktivnosti, poput sanacije oštećenja na saobraćajnicama, iscrtavanja horizontalne signalizacije, uređenja biciklističkih parkinga, odvoza krupnog otpada, sanacije divljih deponija, sadnje novih sadnica i cvijeća. Sve to završava u danima vikenda kada ćemo pozvati sugrađne da zajedno uredimo naselje, zasadimo cvijeće, napišemo ekološke poruke, ali i zabavimo se uz animatore za djecu i druge zanimljive sadržaje – poručila je Šukalo.

Jedna od novina ovogodišnje akcije jeste da će prvi put zajednice etažnih vlasnika moći da se prijave ukoliko žele da sakupljaju otpad za reciklažu.

-Ispred njihove zgrade stavićemo kontejnere za selektivni otpad i na kraju akcije za sve što prikupe dobiće odgovarajuću novčanu naknadu kojom će moći da dodatno urede prostore svojih ZEV-ova – zaključila je Šukalo.

Za sve sugrađane koji žele da ukažu na potrebnu intervenciju gradskih službi u okviru aktivnosti proljećnog uređenja, kao i za dobijanje više informacija o mogućem učešću u akciji „Čisto lice grada“ možete se obratiti na telefon: 051/244-593 ili putem elektoronske pošte: blgradcistoglica@banjaluka.rs.ba

Preuzeto sa: Grad Banja Luka