Edukacija

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Cilj ovoga kursa je sticanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.

U ovom kursu naučićete:

Pred medijima su brojni izazovi u ovom digitalnom svijetu u kojemu živimo i radimo. Ovaj je kurs napravljen s ciljem da vas se upozna s procesima i načinima strukturiranja i vođenja redakcija – bilo malih ili velikih. Procesi rada se mijenjaju time i zahtjevi publike. Nove tehnologije nameću drukčiji način i dinamiku proizvodnje pa se i tome treba prilagoditi. U ovome kursu upoznat ćete se s idejama i trendovima u medijskoj industriji, učiti I procijeniti možete li nešto od toga primijeniti u svojim redakcijama.

Cilj ovoga kursa je stjecanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.

Kurs je podijeljen na 6 modula:

  • Modul 1 – Daje vam pregled kursa i predstavit će vam se novi trendovi u medijskom svijetu.
  • Modul 2 – Upoznat ćete se s pojmovima “konvergencija” i “digital first”, ali i važnošću poznavanja publike.
  • Modul 3 – Što je integrirana redakcija i kako je kreirati i voditi? Prolazeći kroz ovaj dio kursa, učeći, zadatak će biti da sami iscrtate novi model svoje integrirane redakcije i izradite vlastite, vama prilagođene radne procese.
  • Modul 4 – Redakcijska kultura iznimno je važna u kontekstu “digital first” strategije, učit će se dobri načini komuniciranja unutar redakcije i upravljanja njome.
  • Modul 5 – Cilj ovoga dijela kursa je da se upoznate s različitim tipovima multimedijskog izvještavanja, novim pojmovima i formama u novinarstvu.
  • Modul 6 – Naučit ćete kako upravljati redakcijom, kako ojačati pojedince u različitim redakcijskim ulogama, voditi računa o zaposlenima i stvoriti im zdravo radno okruženje.

Ovaj kurs možete završiti za 8 sati tijekom više sesija u 10 dana.

https://journalift.org/bhsc/courses/redakcijski-menadzment-i-organizacija-u-digitalnom-okruzenju/

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Mediji za sve“, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office – FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF).

Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

Edukatori na ovom kursu:

Lamija Alečković
Novinarka i urednica
Bila je izvršna producentica Aljazeera Balkans i direktorica Informativnog Medijskog Servisa na Hrvatskoj Radioteleviziji. Posljednjih godina radi kao konzultantica za medije i Digital journalism advisor za BMAP projekt (Internews/USAID).

Preuzeto sa: mreza-mira.net