Ostalo

JAVNI POZIV za angažman eksperta (stručnjaka) za izradu ANALIZE (saradnja OCD i vlasti u BiH)

Resursni centar objavljuje poziv fizičkim i pravnim licima (eksperti u ciljnoj oblasti, analitičari) za dostavljanje ponuda za isporuku usluge: Izrada kvalitativne Analize koja definiše pitanje potencijalne formalne (sistemske) saradnje institucija u BiH i organizacija civilnog društva (OCD) u kontekstu EU integracija. ROK ZA SLANJE PRIJAVA: 03.04.2022.

Bosna i Hercegovina je tokom posljednje dvije godine zemlja koja je vrlo malo ili gotovo nikako napredovala u procesu ispunjenja kriterijuma koji su neophodni za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Preliminarna istraživanja pokazuju kako je saradnja OCD-a i institucija vlasti u kontekstu EU integracija formalizovana na različite načine u zemljama okruženja, ali nedostaju podaci o tome koje su najveće prednosti i mane takvih pristupa – i kakve su posljedice (trenutno stanje). Analiza treba da pruži egzaktne pokazatelje o prednostima i manama ovih pristupa, uzimajući u obzir i stavove organizacija iz zemalja okruženja, a po mogućnosti reflektovati se i na neke druge prakse iz pretpristupnog perioda sadašnjih zemalja EU (Slovačka, Irska…).

Analiza se provodi za potrebe sagledavanja faktičkog stanja, ali prije svega za potrebe sagledavanja mogućnosti i preporuka kojima će se kroz proces javnog zagovaranja nastojati unaprijediti i sistematizovati saradnja šireg kruga OCD i vlasti u cilju razvoja partnerske saradnje na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Odgovornost kreatora analize i očekivani rezultati (isporuke):

Izrada kvalitativne Analize koja definiše pitanje formalizacije saradnje bh. institucija i OCDa u kontekstu EU integracija;

Izrada Policy brief – Rezime analize sa prijedlogom intervencija u regulativi u BiH, pravilima, normama i praksama, a pozivajući se na norme i dobre prakse (zemlja okuženja i/ili EU);

Učešće na tematskim konferencijama – Po potrebi, Ugovarač će učestvovati na tematskoj konferenciji(ama) koje će Resursni centar organizovati u cilju predstavljanja rezultata analize široj javnosti u BiH.

Svi detalji su dati u projektnom zadatku – „ ToR za izbor eksperta (Mehanizam saradnje OCD i vlasti u BiH)“ koji je dostupan putem linka ispod:

LINK – TOR ZA IZBOR EKSPERTA

Rok za prijavu je 03.04.2022. godine. Maksimalan bruto iznos, predviđen za ovaj angažman iznosi 5.900,00 KM.

Ukoliko imate dodatnih pitanja koja nisu pojašnjena u ToR, budite ih slobodni uputiti na mail: denis@ccibh.org

Preuzeto sa: euresurs.ba